Det nya höjda försörjningskravet kan slå hårt mot både branscher och individer.
Det nya höjda försörjningskravet kan slå hårt mot både branscher och individer. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Krav på lön över 27 000 – här är jobben som drabbas hårdast

Från och med den 1 november krävs det att de som söker arbetstillstånd i Sverige har en inkomst på minst 27 360 kronor. Men de finns yrken som drabbas hårdare än andra av den nya lagen.


Den 1 november trädde den nya lagen om höjt försörjningskrav i kraft och omfattar de som söker arbetstillstånd i Sverige. Lagen innebär att de som ansöker om ett arbetstillstånd efter 1 november behöver redovisa en inkomst som uppgår till minst 27 360 kronor i månaden, vilket motsvarar 80 procent av den svenska medianlönen, enligt Migrationsverket. 

Så mycket pengar måste du ha på kontot – i nödfall

Försörjningskravet höjs med 14 000 kronor

Det tidigare försörjningskravet låg på endast 13 000 kronor i månaden, vilket innebär att det har skett en ökning på över 14 000 kronor. Detta medför att vissa branscher kan komma att drabbas extra hårt när möjligheten till att anställa för en lägre ingångslön uteblir.

I en intervju med TV4 berättade kanalens politiske kommentator Per Hermanrud om kritiken som nu kommer från flera håll.

– Det har varit kritik från alla möjliga håll. Fackförbunden tycker att staten inte ska lägga sig i den svenska modellen, alltså att fack och arbetsgivare gör upp det här. Samtidigt tycker arbetsgivarorganisationer att staten nu sätter ett lönegolv där man utsätter svenska företagare för en konkurrensnackdel, förklarar han.

De finns även de personer som kommer drabbas av lagen, vilket gör att många hamnar i kläm, menar Hermanrud.

– Det finns problem med det här skuggsamhället och vi har många arbetslösa. Problemet är att det är väldigt många som kommit hit i ett gott syfte och har det bra här. Som jobbar och betalar skatt men som råkar ligga under den här nivån och de är ju de som nu hamnar i kläm. 

Arbetslös? Så lyckas du på intervjun – med 3 enkla knep

Branscherna som främst påverkas av försörjningskravet

  • Service
  • Omsorg 
  • Försäljning
  • Lantbruk
  • Trädgård
  • Skogsbruk
  • Bärplockning
  • Fiske

För de arbetsgivare som inte kan motsvara det nya försörjningskravet riskerar alltså den anställde att inte få arbetstillstånd och därmed utvisas från Sverige.

Men det finns även yrken som inte alls inkluderas av det nya försörjningskravet, till exempel forskning, au pairer och säsongsarbete.

/