Multinationella Nestlé sätts upp på Ukrainas lista över bolag som stödjer Rysslands krigföring. Arkivbild.
Multinationella Nestlé sätts upp på Ukrainas lista över bolag som stödjer Rysslands krigföring. Arkivbild. - Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP/TT

Nestlé är fortsatt verksamma i Ryssland – sponsrar kriget enligt Ukraina

Ukraina listar storkoncernen Nestlé som "sponsor av krig", eftersom mat- och chokladjätten är verksam i Ryssland. USA inför riktade sanktioner mot 130 bolag och privatpersoner.


Kievs antikorruptionsmyndighet meddelade på torsdagen att det multinationella bolaget Nestlé, med högkvarter i Schweiz, hamnar på den ukrainska listan över "sponsorer av krig". Anledningen är att Nestlé fortsätter att verka i Ryssland.

"Trots rysk aggression har Nestlé verksamhet i Ryssland, det förser aggressorn med varor och utökar produktionsbasen i Ryssland", skriver den ukrainska myndigheten i ett uttalande.

"Slutat investera"

Nestlé hänvisar, enligt nyhetsbyrån AFP, till en tidigare kommentar om anklagelsen. Där säger bolaget att man drastiskt minskat verksamheten i Ryssland, stoppat nya investeringar och avbrutit annonsering i landet.

Företaget säger också att man "helt följer alla tillämpliga internationella sanktioner".

På sin hemsida skriver Nestlé att "vi står helt bakom Ukrainas folk och våra 5 500 anställda där".

Bland de produkter som Nestlé saluför finns mat, kaffe, vattenprodukter och efterrätter.

Nya sanktioner

USA skärper samtidigt insatserna för att strypa tillförseln av produkter till Ryssland. Finansdepartementet i Washington DC meddelade på torsdagen att 130 företag och privatpersoner sätts upp på sanktionslistan. Sanktionerna rör företag och personer i främst Kina, Turkiet och Förenade arabemiraten.

Bland de mer utmärkande insatserna nämns sanktioner mot den turkiske medborgaren Berk Turken och hans företag som misstänks stå rysk underrättelsetjänst nära.

Transportbolag och rederier i Förenade arabemiraten anklagas för att ha fört datorteknik och reservdelar för flygindustrin till Ryssland.

"Dagens beslut visar vår fortsatta vilja att störa varje del i Rysslands militära försörjningskedja, och att rikta in oss på utomstående aktörer som stödjer den ryska krigsinsatsen", skrev USA:s finansminister Janet Yellen i samband med beslutet.

TT
/
USA