Det var olika bud på börsen i New York på onsdagen. Arkivbild.
Det var olika bud på börsen i New York på onsdagen. Arkivbild. - Foto: J. David Ake/AP/TT

Lugn fortsatt uppgång på Wall Street

Två av tre stora index på börsen i New York fortsatte uppåt på onsdagen efter flera handelsdagar i rad med kurvorna uppåt.


Tekniktunga Nasdaqs kompositindex och breda S&P 500-index ökade båda 0,1 procent på onsdagen medan Dow Jones industriindex stängde på minus 0,1 procent.

S&P 500 noterade därmed stigande kurser för åttonde handelsdagen i rad, en tangering av en vinnarperiod från november 2021 – då indexet också steg i åtta dagar.

Nasdaqs kompositindex är ännu mer i uppgång, nu för nionde dagen i rad – den längsta sedan en elva dagar lång framgångssaga i november 2021.

Dow Jones industriindex däremot föll efter sju raka dagar med stigande kurser.

Olika energi-, gas- och oljebolag hade det tungt på börsen på onsdagen. Trenden med fallande priser för både Nordsjöoljan, Brent, och den amerikanska WTI-oljan fortsatte.

Å andra sidan gjorde det också att aktierna i flygbolag som American Airlines, Delta Air Lines och United Airlines alla lyfte mot skyarna.

I förra veckan lämnade centralbanken Fed styrräntan oförändrad för andra gången i rad. Dessutom tolkades ny statistik över arbetsmarknad och inflation positivt – och det räckte för feststämning även under den här veckans första två dagar.

Onsdagen små rörelser ses som en tillnyktring. Analytikerna anses ha hunnit titta närmare på förra veckans officiell statistik och kvartalsrapporter och vilka slutsatser som egentligen och på längre sikt kan dras av dem.

TT