Enligt Matpriskollens grundare och vd behöver du som kund vara extra uppmärksam när du handlar.
Enligt Matpriskollens grundare och vd behöver du som kund vara extra uppmärksam när du handlar. - Foto: Caisa Rasmussen/TT & Chris Anderson/TT

Matjättarnas fula knep – det måste du se upp med när du handlar: "Svårt att bevisa"

Matpriskollens vd och grundare Ulf Mazur berättade i en intervju med TV4 på torsdagen hur landets matbutiker passar på att marknadsföra rabatter på varor som inte alltid är nedsatta i pris. Framför allt när det blåser hårda ekonomiska vindar.


I tuffa ekonomiska tider kämpar många kunder med att leta extrapriser i matbutikerna samtidigt som priserna stiger. I samband med detta passar matjättarna på att ta tillfället i akt att marknadsföra sina varor på ett aningen märkligt sätt, det menar Matpriskollens vd och grundare Ulf Mazur.

I en intervju med TV4 berättar han att svenska matbutiker passar på att marknadsföra rabatt på en mängd varor, men det är något du som konsument måste vara uppmärksam på då det kan förvirra.

– Man måste börja titta på: Vad är det jag får? Även om det är en stor stjärna så är det enorma skillnader i rabatter. 

Ica-imperiets ENORMA pengaregn – så många miljarder drar de in

Matpriskollens vd: Det måste du vara uppmärksam på

Mazur förklarar att kunden alltid behöver vara uppmärksam på skyltarnas finstilta text för att ta reda på vilken rabatt du faktiskt får.

– Det kan stå ”vårt pris”. Vems pris ska det annars vara tänker jag? De gör det bara för att få smälla upp en stjärna så det ska verka billigt. Det är samma sak med ”varje dag”-skyltarna. Det är samma sak med ”lågt pris”. Man måste sätta det i relation till något. Det är sådana saker som är jättesvåra att bevisa. Då ska man vara skeptisk till det, förklarar han.

I intervjun lyfter Matpriskollens vd ett exempel där butikernas marknadsföring kan vilseleda dig. Låt säga att du köper två likadana varor för 50 kronor därför att butiken marknadsför "två för 50 kronor". Det behöver nödvändigtvis inte innebära att du fått någon rabatt, förklarar han.

– Det är klart man gärna köper två stycken. Men sen så kostar de 24:95 kronor styck och det blir två för 50 kronor. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att det är exakt samma pris när jag köper en eller två.

Ulf Mazur är grundare och vd för prisjämförelsetjänsten Matpriskollen. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Stora Coop, City Gross eller Ica Maxi – här handlar svenska folket helst

Mat
/