Enligt Yasemin Bayramoglu hos Sveriges Konsumenter finns det en anledning till att inte handla kläder under Black Week.
Enligt Yasemin Bayramoglu hos Sveriges Konsumenter finns det en anledning till att inte handla kläder under Black Week. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Michael Sohn

Därför ska du inte handla kläder under Black Friday: "Inte ett bra köp"

Inför årets stora shoppingvecka finns det saker man bör tänka på och definitivt undvika, enligt organisationen Sveriges Konsumenters presskontakt.
– Köp bara sådant som du verkligen behöver, säger Yasemin Bayramoglu till Nyheter24.


Årets shoppinghögtid är snart här, och på många håll har den redan hunnit tjuvstarta – nämligen Black Week. Varje år lockas mängder av köpsugna konsumenter ut på gator och torg för att hitta guldkorn i allt från klädbutiker till elektronikbutiker.

Maxa julbudgeten redan nu – med fyra enkla knep: "Många har det skralt"

Så ska du tänka när du handlar – under Black Friday

Inför veckan, som toppas med Black Friday som grädden på moset, har Nyheter24 pratat med den ideella organisationen Sveriges Konsumenters presskontakt Yasemin Bayramoglu. Hon delar med sig av hur konsumenter dels bör tänka inför shoppingveckan och vad man helt bör undvika.

– Köp bara sådant som du verkligen behöver och som du skulle handlat ändå, som vinteroveraller till barnen eller någon julklapp. 

Går det att få tag på det du vill handla i butik begagnat istället? Och kommer det vara möjligt för dig att reparera det nya du inhandlar i händelse av att det går sönder? Istället för att chansa menar hon att det är bättre, både för miljön och plånboken, att tänka cirkulärt.

Black Friday 2023 och Black Week 2023: Här de datum som gäller

Därför ska du INTE köpa kläder under Black Friday

Bayramoglu menar att det som köps på rea inte nödvändigtvis måste vara ett bra kap. Snarare kan det faktiskt vara tvärtom. Och bara för att något är nedsatt med 40 procent betyder inte det att det är ett bra köp.

Att inhandla ett plagg bara för att priset är nedsatt kan resultera i att det hänger i garderoben och samlar damm istället för att komma till användning.

– När det kommer till kläder är en klassiker att vi köper saker som inte passar ihop med annat vi redan har. Då blir reaköpen hängandes oanvända i garderoben.

Hon förklarar vad det stora misstaget många gör när de beger sig ut för att shoppa kläder under Black Friday.

– Att förblindas av hur många procent rea det är, istället för att ta ställning till själva priset i sig, säger hon till Nyheter24.

Så undviker du att bli lurad under Black Week

/
/