Börja planera julen redan nu för att underlätta för plånboken. Ekonomicoachen ger sina bästa tips.
Börja planera julen redan nu för att underlätta för plånboken. Ekonomicoachen ger sina bästa tips. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Fredrik Sandberg / TT

Maxa julbudgeten redan nu – med fyra enkla knep: "Många har det skralt"

Julen närmar sig och det är endast två månadslöner kvar som ska täcka alla utgifter som kan tänkas komma. Nyheter24 har pratat med ekonomicoachen Mathilda Vernersson som delar sina bästa tips för hur du maxar budgeten – redan nu.


Hösten är här och när löven sakta börjar falla mot marken då vet man att julen är i antågande. Under de mörkare månaderna kan det, i många familjer, vara svårt att få ekonomin att gå ihop och julen kan för vissa bidra till ett ångestpåslag om slantarna inte räcker till. 

Det slösar svenskar mest pengar på

Pengacoachen: "Julen ligger runt hörnet"

Med bakgrund av vad det kan innebära för många när pengarna tryter har Nyheter24 pratat med ekonomicoachen och bloggaren Mathilda Vernersson, som till vardags driver bloggen "Över till annat"

Hon berättar att, även om det är ett tag kvar till jul, så bör man förbereda sig redan nu. Det är trots allt endast två månadslöner kvar innan paketen ska delas ut.

– Många glömmer bort att julen ligger runt hörnet. Julfirandet är konstigt nog en oförutsedd kostnad för många. Oj, det är jul igen. Oj, vad dyrt det är. Julen är inte en överraskning. Den kommer varje år.

När man inte planerar för julen kommer även oförutsedda utgifter, vilket bidrar till ångest och skralare plånböcker i januari och februari när kreditkorten ska börja betalas tillbaka, menar hon.

Så kan barnfamiljer spara tusenlappar – varje månad

Pengacoachens fyra bästa tips för att maxa julbudgeten

De bästa tipsen inför julen är att börja planera redan nu så att du kan sätta en realistisk budget för mat och presenter.

  • Köp presenter i second hand-butiker
  • Köp inte presenter till vuxna släktingar
  • Planera alla inköp och sätt upp en tydlig budget
  • Börja köpa mat och ingredienser nu och frys in

– För att hantera julen på en stram budget är nyckeln planering. Sätt en realistisk budget för mat och presenter. Överväg second hand-butiker när du handlar då det ger både plånboken och miljön lite andrum. Sedan behöver inte vuxna byta julklappar med varandra när många har det skralt. 

Black Friday 2023 och Black Week 2023: Här de datum som gäller

För att underlätta för plånboken över tid är det därför läge att börja handla både julklappar och mat redan nu, menar Vernersson.

– Se till att köpa mat som kan förvaras i frysen. Köp ingredienser till bakning redan nu. På detta sätt sprider du ut kostnaderna över tid. Ett annat plus är att det är tidsbesparande för december då väldigt mycket ska hinnas med på kort tid. 

Då bör du börja prata pengar med ditt barn – enligt experten

Jul
/