Sam Altman, tidigare vd för Open AI, har nu värvats av Microsoft. Arkivbild.
Sam Altman, tidigare vd för Open AI, har nu värvats av Microsoft. Arkivbild. - Foto: Eric Risberg/TT

Därför spelar techstjärnans lagbyte ingen roll

Microsoft stärker sin position på AI-marknaden. Men för vanligt folk spelar det ingen roll att branschstjärnan Sam Altman nu har en ny arbetsgivare. Det säger en svensk expert.


Chat GPT satte AI i det allmänna medvetandet och företaget bakom, Open AI, blev med ens techvärldens senaste guldgås. Sam Altman blev samtidigt, i rollen som vd för Open AI, branschens omslagsstjärna.

Efter ett par turbulenta dagar har nu Altman sparkats från Open AI, men genast plockats upp av Microsoft.

Turbulenta tider för AI som teknik att vänta? Knappast, anser Daniel Gillblad, forskningsansvarig på AI Sweden, som är nationellt svenskt AI-center:

— Vi tillskriver gärna enskilda individer väldigt, väldigt stort inflytande. Jag tror att vi överskattar dem, det är nog lagen som är viktigare än enskilda spelare.

Utvecklingsfråga

Att Sam Altman numera tillhör "lag Microsoft" är dock att betrakta som en stjärnvärvning.

— Microsoft är i en väldigt bra position nu för att kunna kapitalisera på en delrevolution inom AI, säger Daniel Gillblad och syftar på språkmodeller likt Chat GPT.

— De vill tjäna pengar, såklart. Sedan är såklart den stora frågan vad kommer att göras var. Och vad är det som kommer att driva utvecklingen?

Risker med AI

Microsoft har nämligen meddelat att man fortsätter sin satsning på Open AI, där man äger 49 procent, även efter värvningen av Altman. Exakt varför Altman lämnade Open AI och gick till Microsoft är inte känt, bland uppgifterna nämns att styrelsen i Open AI tyckte att Altman inte varit "ärlig" kring riskerna med AI.

— Utan att veta vad som har sagts i det här fallet kan jag önska generellt att det vore bra om diskussionen kring faror med AI handlade mer om tekniken här och nu. Vilka som gynnas av den och kan använda den. Och mindre om framtida skräckscenarion som jag tror är väldigt långt borta, om de ens slår in, säger Daniel Gillblad.

Den genomsnittlige användaren på AI-området ska inte vänta sig några egentliga förändringar i och med Altmans jobbskifte, enligt Gillblad:

— Njae. Kanske att folk förhåller sig lite mer tveksamma givet det faktum att företag som utvecklar sådant här är så pass stökiga. Och att det återspeglar sig på produkten.

TT
Senaste nytt

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

3 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

igår 21:39
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.