Familjerådgivaren Helena von der Esch berättar om och hur man kan göra sina barn arvlösa.
Familjerådgivaren Helena von der Esch berättar om och hur man kan göra sina barn arvlösa. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Pexels

Så gör du ditt barn arvlös – familjerådgivaren: "Allt går att lösa..."

Att diskutera arv och vad som ska hända med dina tillgångar efter döden kan vara både svårt och jobbigt för många. Nyheter24 har pratat med familjerådgivaren Helena von der Esch som reder ut om och hur man kan göra sina barn arvlösa.


Att diskutera hur arvet ska fördelas till närstående kan vara ett svårt ämne för många att diskutera. En del kan helt enkelt uppleva det som svårt att prata om vad som händer efter att man avlidit. 

Men trots utmaningarna arvsdiskussionen medför är det viktig att göra klart för nära och kära vad din önskan och vilja är. 

Pensionär? Så gör du för att slippa kvarskatt 2024

Kan man göra barn arvlösa?

I vissa fall kan det till och med vara så att just din önskan är att något av dina barn inte ska få ta del av arvet, av en eller annan orsak. 

Enligt svensk lag finns det en laglott som skyddar så kallade bröstarvingar, i första hand barn och barnbarn. Laglotten står över eventuella testamenten och sista viljor. Dock avser laglotten 50 procent av ditt arv, vilket innebär att resterande hälft har du bestämmanderätt över och kan således fördela som du önskar.

På regeringskansliets hemsida förklaras lagen om arvsrätt där det framgår att en bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott.

"En bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott, även om den avlidne genom ett testamente har bestämt att kvarlåtenskapen helt eller delvis ska gå till någon annan. För att få ut sin laglott måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet."

Så mycket pengar måste du ha på kontot – i nödfall: "Öronmärkta till kris"

Familjerådgivaren: "Ta hjälp"

Med bakgrund till det har Nyheter24 därför pratat med Helena von der Esch, ägarstrategisk rådgivare till familjer hos den oberoende förmögenhetsrådgivaren Formue. Hon delar med sig av sin erfarenhet och rekommendationer i händelse av att du går i tankar på att exkludera något barn i den delen av ditt arv du har bestämmanderätt över. 

– Allt går att lösa enligt min erfarenhet. Däremot vill jag starkt rekommendera att man tar hjälp av en familjejurist om man går i dessa tankar. Jag samarbetar alltid med våra skickliga familjejurister som besitter en unik kompetens att hitta lösningar.

Och även om det är svårt och kanske rent av obekvämt att att prata om arv och vad som ska ske med dina tillgångar efter döden så är det en viktig sak att reda ut. Detta underlättas genom att ta hjälp av en utomstående rådgivare.

– Då förenklas samtalet av att någon som vågar och kan ta ansvar hjälper till med att stötta processen på ett professionellt vis. Det är avgörande att denna person är neutral och bland annat vet att uppgiften inte går ut på att ta någon eller någras parti och ansvarar för att alla blir engagerade, förklarar von der Esch för Nyheter24.

Jobben som kan ge dig 6 000 mer i pension – om du jobbar två år till

/
Arv