Matpriskollens vd Ulf Mazur förklarar vilka matvaror du bör jämföra priser mellan.
Matpriskollens vd Ulf Mazur förklarar vilka matvaror du bör jämföra priser mellan. - Foto: Chris Anderson/TT & Fredrik Sandberg /TT

Stora skillnaden: Här är matvarorna där du MÅSTE jämföra priset

Under hösten och vintern sker stora förändringar i matbutikerna när kedjorna krigar om kundernas uppmärksamhet. Matpriskollens vd Ulf Mazur tipsar om vilka varor du ska vara noggrann att jämföra priser mellan.


I tider när julen står för dörren och maten ska inhandlas är det extra viktigt att hålla koll på utgifterna. Det finns flera matvaror som är mer värda än andra att ställa mot varandra för att kunna jämföra priserna, menar Matpriskollens vd Ulf Mazur. 

Stora Coop, City Gross eller Ica Maxi – här handlar svenska folket helst

Matvarorna du ska jämföra priser på – enligt experten

Grunden för att komma så billigt undan som möjligt när du handlar är att titta på specifika varor då priserna skiljer sig avsevärt från produkt till produkt och från storlek till storlek, menar han.

– Grunden är att man ska titta på stapelvaror som kan förvaras längre som ska inhandlas när priset är lågt, som kaffe till exempel, eller passa på om varan går att frysa in.

Andra färskvaror kan vara allt från mejeri till grönsaker:

  • Ost
  • Köttfärs 
  • Tomater
  • Gurka
  • Paprika 

– Men det är också bra om man kollar jämförpriser på till exempel juicer med eller utan koncentrat och allt annat där storleken brukar skilja mellan förpackningarna, säger han till Nyheter24. 

Utgifterna du ska undvika inför jul – experten: ”En kostsam månad”

Matvarorna du ska undvika att handla

Det finns också vissa varor som placerats på ett sådant sätt av butiken att det blir omöjligt att undvika dem och därför ökar möjligheten att du faller för frestelsen och handlar något som du inte planerat. 

– Vid kassalinjen ligger ofta varor med ganska låga priser som man lätt vill unna sig för att det kortsiktigt känns bra även om det långsiktigt inte är det bästa, som till exempel godis, tuggummi, cigaretter och snus. Vill man spara pengar så ta fram inköpslistan om suget kommer fram när du står vid kassalinjen och ställ dig frågan: Har jag handlat det jag faktiskt skulle? 

/
Mat