Det finns flera sätt för att hålla nere kostnaderna runt jul, enligt sparekonomen Frida Bratt.
Det finns flera sätt för att hålla nere kostnaderna runt jul, enligt sparekonomen Frida Bratt. - Foto: Kallestad, Gorm & Jessica Gow/TT

Utgifterna du ska undvika inför jul – experten: ”En kostsam månad”

Under vintern och julen tenderar utgifterna att stiga i många hushåll. Sparekonomen Frida Bratt ger därför sina främsta tips på hur du kan underlätta det hårda trycket mot plånboken inför jul.


Vintern är i antågande och med den även julen. För många är det en högtid fylld med glädje medan den för andra kan innebära en något tyngre period när man kämpar med att få ekonomin att gå ihop. 

Runt jul brukar utgifterna öka för de allra flesta när allt från pynt, mat och klappar ska inhandlas. Men det finns sätt för hur du kan underlätta det hårda trycket i plånboken och minska utgifterna.

Maxa julbudgeten redan nu – med fyra enkla knep: "Många har det skralt"

Nordnets ekonom inför jul: Börja planera

Men för att kunna minimera utgifterna, och även undvika de som är onödiga, behöver man en tydlig struktur och plan för att underlätta högtiden, förklarar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Jag tycker det är klokt att börja planera och sätta av lite till julen redan nu. Vi vet ju att julen är en kostsam månad, och nu har vi inflation och högre räntor, säger hon till Nyheter24

Man bör även fundera kring både planering av paket- och matinköp samtidigt som det görs en plan för hur firandet ska gå till när julafton väl är här. På så sätt kan du kapa utgifterna tidigt och kunna ta dig an julen med en lättsammare känsla.

– Förra julen tillkom dessutom höga elpriser. Kan man sätta av lite nu varje månad fram till jul så är man bättre förberedd. Man kan också börja fundera kring själva firandet och prata med de man eventuellt tänkt fira med. Kan man köra med knyt? Kanske kan julklappar till de vuxna skippas? 

Mår du dåligt över din ekonomi? Här är expertens bästa råd

Spara pengar under jullovet: "En stor kostnad"

Utöver själva julafton den 24 december finns det även andra områden som är bra att känna till för att ge sig själv möjligheten att minimera utgifterna, till exempel aktiviteter och utrusning för barnen, menar Frida Bratt.

– Till själva jullovet kanske det går att hitta aktiviteter som är gratis. Många kommuner ordnar gratisaktiviteter som de skriver ut på sina hemsidor. En stor kostnad är ofta ytterkläder och utrustning exempelvis till vintersporter. Håll utkik efter klädbytardagar och förrådsrensningar. Och kanske kan man själv rensa förrådet på sådant som barnen vuxit ur.

Genom att spara pengar i tid, ha en tydlig planering tillsammans med nära och kära, samtidigt som du kombinerar matinköp med släkten, kan du på egen hand skapa utrymme i plånboken och undvika onödiga kostnader under julen.

Har du partner? Så kan ni spara 10 000 kronor – i månaden

Jul
/