Explosionen i en ångpanna på Nordic Sugars anläggning i Örtofta skedde tidigt på morgonen den 18 november. Arkivbild.
Explosionen i en ångpanna på Nordic Sugars anläggning i Örtofta skedde tidigt på morgonen den 18 november. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sockerbruk ska återstartas efter explosion

Produktionen ska återupptas vid Sveriges enda sockerbruk efter explosionen den 18 november. Återöppnandet är planerat att ske den 11 december, men kapaciteten kanske inte blir densamma som före olyckan och det råder osäkerhet om det går att leva upp till målsättningen, rapporterar ATL.


— Sannolikheten att vi ska komma igång med produktionen då bedömer jag just nu till 50-50. Huvudbudskapet är att vi gör allt vi kan för att komma igång med produktionen den 11 december, säger Johan Neikell, vd för Nordic Sugar, till tidningen.

Det var en kokpanna som exploderade på anläggningen i Örtofta och sedan dess har produktionen helt legat nere. För att förhindra ytterligare explosioner har dessutom två kokpannor punkterats.

Orsaken till explosionen håller fortfarande på att utredas, men Johan Neikell uppger att man närmar sig ett svar. Hur mycket olyckan kostat företaget kan han inte svara på.

TT