För vem eller vilka är skattejämkning ett bra alternativ? Nyheter24 frågade sparekonomen Frida Bratt.
För vem eller vilka är skattejämkning ett bra alternativ? Nyheter24 frågade sparekonomen Frida Bratt. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pressbild/Nordnet Bank

Så slipper du vänta på skatteåterbäringen: "Mer pengar på fickan direkt"

Ränteläget har gjort att skattejämkning kommit på tapeten. Men vad innebär det egentligen att jämka och för vem eller vilka är det ett attraktivt val just nu? Nyheter24 frågade Frida Bratt som är sparekonom hos Nordnet Bank.


Efter upprepade höjningar meddelade Riksbanken den 23 november att styrräntan lämnas oförändrad på fyra procent. Samtidigt flaggade riksbankschefen Erik Thedéen för att framtida höjningar inte går att utesluta.

– Vår bedömning är att det finns riskfaktorer som skulle kunna pressa upp inflationen igen vilket kan göra att vi kan komma att behöva höja räntan framöver, sa han vid en pressträff, enligt SVT

Frida Bratt om jämkning: "Kan vara tacksamt"

Ränteläget som råder och den tuffa ekonomi som många står inför har gjort att det pratas allt mer om så kallad skattejämkningNyheter24 frågade Frida Bratt, som är sparekonom hos Nordnet Bank, om vad det egentligen innebär att jämka. 

– Ränteavdraget, det vill säga lånerabatten på 30 procent som staten står för, betalas ut en gång per år i samband med skatteåterbäringen. Men man kan välja att jämka för att på så sätt istället betala mindre skatt här och nu, istället för att vänta på den klumpsumma som istället kommer i vår. Du får med andra ord din ränterabatt löpande istället för samlat i en skatteåterbäring och betalar rätt skatt från början, vilket kan vara tacksamt om man har svårt att få ihop de löpande kostnaderna, förklarar Bratt och fortsätter vidare:

– Om du exempelvis får 15 000 kronor i skatteåterbäring så blir alternativet att istället betala 1 250 kronor mindre i skatt varje månad. På så sätt får du mer pengar på fickan direkt, och slipper vänta på Skatteverkets utbetalning.

Så duckar du den kommande skattesmällen – slår mot en miljon svenskar

För vem eller vilka passar skattejämkning?

Men för vem eller vilka är skattejämkning ett bra alternativ just nu? 

– Många har fått kraftigt ökade räntekostnader i och med de stigande räntorna och för dem kan det vara smart att jämka istället för att vänta på statens utbetalning av ränteavdraget som en klumpsumma. Andra kanske vill jämka för att man anser att man disponerar pengarna bättre själv, kanske i ett sparande, än vad staten gör, konstaterar Bratt och avslutar:

– Det kan ju också vara så att man behöver jämka för att man annars riskerar att behöva betala kvarskatt. Det kan exempelvis vara så att du har flera olika arbetsgivare och att det sammantaget dras för lite skatt.

Det här bör du göra när orangea kuvertet kommer: "Vanlig missuppfattning"

/
/