Här får du veta allt om vilka sparkonton som är lönsamma att spara på.
Här får du veta allt om vilka sparkonton som är lönsamma att spara på. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Henrik Montgomery/TT

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.


Eftersom skatten på invensteringssparkonton ska höjas igen kommer det inte längre kommer vara ekonomiskt lönsamt för alla att använda den sparformen.

För att det ska vara lönsamt kommer en högre avkastningsnivå krävas, vilket även Aftonbladet rapporterat om.

Kraftig höjning av priset på el – så dyr blir den nu

Då ska du inte välja ett invensteringssparkonto

Enligt Johanna Englundh, expert på fondanalysbolaget Morningstar, finns det en enkel tumregel när det är bra med ett invensteringssparkonto och inte.

– En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 2,62 procent innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 3,62 procent”, skriver hon i en artikel på Morningstar.

Här är jobben med lägst medellön – så lite tjänar man

Därför kan ett invensteringssparkonto vara bra

Christina Sahlberg som är sparekonom på Compricer anser däremot att man kan fortsätta med ett invensteringssparkonto om man tänker spara långsiktigt.

– Räntan är ju så hög nu och kommer att sjunka. Jag tycker gemene man ska fortsätta spara på ISK, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– I snitt går ju börsen också upp mer än 3,62 procent per år.

Det finns alltså inget direkt rätt eller fel i var du placerar dina pengar. Allt beror på avkastningsnivåer och hur lång– eller kortsiktigt du tänkt spara.

Senaste nytt

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.