Brytpunkten för den statliga inkomtskatten 2024 ligger kvar på samma nivå som under 2023.
Brytpunkten för den statliga inkomtskatten 2024 ligger kvar på samma nivå som under 2023. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Henrik Montgomery/TT

Så duckar du den kommande skattesmällen – slår mot en miljon svenskar

Fler kommer att behöva betala statlig inkomstskatt nästa år – något som lär göra löneväxling mer attraktivt.
– Löneväxling är ett sätt att sätta av mer till pensionen imorgon istället för att ta ut summan i lön i dag, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, till Nyheter24.


Om du är under 66 år och har en lön som överstiger ett, av regeringen, fastställt belopp behöver du betala en så kallad statlig inkomstskatt på 20 procent på den inkomst som överstiger brytpunkten. 

Vanligtvis räknas denna brytpunkt upp automatiskt i takt med inflationen, men i september stod det klart att regeringen fattat beslut om att pausa höjningen.

Därmed ligger gränsen för statlig inkomstskatt kvar på 51 000 kronor i månaden, i stället för att höjas till 57 000 kronor. 

Regeringen stoppar skattelättnad för högavlönade – skiktgränsen för statlig inkomstskatt består

Det innebär beslutet om statlig inkomstskatt 2024

Men vad innebär det här beslutet rent konkret? Nyheter24 har frågat Frida Bratt, som är sparekonom hos Nordnet Bank. 

– I praktiken innebär det en skattehöjning för de som ligger över gränsen samtidigt som fler kommer att behöva betala den statliga inkomstskatten. Poängen med att skiktgränsen normalt höjs i enlighet med inflationen är att det inte ska bli så att fler och fler varje år omfattas av den, säger hon och fortsätter:

– Men nu gör man ett undantag och då blir resultatet att fler ska betala den statliga inkomstskatten.

Enligt regeringen rör det 1 080 000 svenskar som kommer att drabbas, vilket är drygt 330 000 fler än vad det hade varit om den ordinarie höjningen hade genomförts. 

Jobben som kan ge dig 6 000 mer i pension – om du jobbar två år till

Ekonomen: "Löneväxling lär bli attraktivt"

Att gränsen för statlig inkomstskatt kommer att ligga kvar på samma nivå även nästa år kommer, med stor sannolikhet, göra att fler använder sig av löneväxling. Frida Bratt förklarar:

– Löneväxling är ett sätt att sätta av mer till pensionen imorgon istället för att ta ut summan i lön i dag. Arbetsgivaren betalar in extra till din tjänstepension, vilket får ned din skattepliktiga bruttolön. I Skatteverkets ögon blir din lön då lägre, och hamnar den under skiktgränsen för 2024 som ligger kvar på 51 000 kronor kommer du inte betala någon statlig inkomstskatt. 

– Det faktum att skiktgränsen för statlig inkomstskatt inte räknas upp gör att löneväxling lär bli attraktivt för allt fler nästa år.

Samtidigt betonar Bratt att löneväxling inte är för alla. 

– Det är viktigt att känna till att löneväxling endast är lämpligt om lönen överstiger taket för intjänandet till den allmänna pensionen. Du vill ju inte minska din lön och sätta in mer till tjänstepensionen om det resulterar i att inbetalningen till den allmänna pensionen blir lägre. Taket för 2024 går som sagt vid cirka 51 000 kronor.

Prisbasbelopp 2024: Så påverkas skatten, pensionen och CSN

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Nytt robottest från Nordkorea mot Japan

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen väntas vända upp

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ser ut att vända upp efter fredagens nedgång, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 22 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

1 timme sedan
Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.