- Foto: Ulf Palm/TT & Henrik Montgomery/TT

Moa Ilars pengaregn i Världscupen – efter bara en vecka: ”Fruktansvärt mycket”

Världscupen är i fullgång och långskidåkaren Moa Ilar har stått på pallen två gånger inom en vecka. Vilket inte bara gynnar karriären utan även plånboken.


Längdskidåkaren Moa Ilar, 26, debuterade i världscupen redan 2019. Förra söndagen, efter masstarten i Ruka, fick hon för första gången stå på pallen som vinnare av loppet. I lördagens 10 kilomete fristil i Gällivare fick hon än en gång kliva upp på pallen men nu som trea efter Jessie Diggins och Ebba Andersson. 

Hur mycket tjänar Moa Ilar i världscupen?

Expressen har rapporterat om att Ilar under sina fyra tidigare säsonger har samlat ihop 272 tusen kronor i prispengar från Internationella skidförbundet (Fis). Men nu slå prispengarna i taket. Efter den senaste veckans bravurer har Ilar kammat hem ytterligare 292 tusen kronor. Då är det både prispengar från Fis men även en bonus på 70 tusen kronor från Svenska skidförbundet för de två pallplatserna.

– Men du ska också komma ihåg att det handlar om väldigt många år som du lagt ned på det här. Och slår man ut det över den tiden är det inte lika bra, säger Ilar till Expressen. 

Vad ska hon göra med pengarna?

I intervjun med Expressen får hon frågan vad hon ska göra med pengarna. 

– Jag kan inte ens tänka i de banorna. För 200 000 kronor är så fruktansvärt mycket pengar för mig. Det är liksom ogreppbart.

Hon berättar att hon vill köpa ett hus i Vansbro men att hon inte riktigt är där ännu.