Pensionsmyndigheten tipsar vad du måste känna till om du planerar att gå i pension.
Pensionsmyndigheten tipsar vad du måste känna till om du planerar att gå i pension. - Foto: Caisa Rasmussen/TT & Henrik Montgomery/TT

Planerar du att gå i pension 2024? Då får du inte missa det här

Varje år går tusentals människor i pension. Går du i tankarna om att göra det under 2024? Då finns det flera saker du bör känna till för att få koll på pensionsutbetalningarna.


Varje år går tusentals personer i pension i Sverige. Under 2023 uppskattade Pensionsmyndigheten att det finns omkring 2,3 pensionärer i landet.

Är du en av de tusentals som planerar att byta arbetslivet mot pensionärslivet 2024? Då finns det en hel del saker du bör känna till för att underlätta och få koll på din pensionsutbetalning. En av de sakerna som är bra att känna till är att myndigheten kommer höja inkomstpensionen i januari 2024.

Pensionsutbetalning 2024: Här är datumen då pengarna kommer

Fem saker du måste göra innan du går i pension

På sin hemsida listar myndigheten flera tips som är bra och viktiga för dig att ha koll på innan det är dags att pensionera dig.

  • Planera din pension i god tid så du göra de valen som passar dig. Ansök tre månader i förväg innan du vill ha din första utbetalning.
  • Gör en pensionsprognos med jämna mellanrum för att bilda dig en uppfattning om hur mycket du kommer att få i pensionsutbetalning.
  • Gör en plan för hur du vill ta ut din pension. 
  • Ta del av hjälp och information för att sätta dig in i pensionen och hur du kan påverka den.
  • Om din pensionsutbetalning är låg kan det finnas tillägg du kan ansöka om, till exempel bostadstillägg. Se över vilka tillägg du kan ha rätt att ansöka för att på så sätt utöka pensionen.

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor på att undvika dolda avgiften

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!