Riksbanken vill fortsätta strama åt ekonomin.
Riksbanken vill fortsätta strama åt ekonomin. - Foto: Henrik Montgomery/TT / Christine Olsson/TT

Därför väljer Riksbanken att inte höja räntan: "Har beredskap"

Vid det senaste penningpolitiska mötet beslutade Riksbankens ledamöter enhälligt att hålla styrräntan oförändrad på 4 procent. Detta beslut är en del av Riksbankens fortsatta åtstramande penningpolitik, skriver TT.


Fortsatt åtstramande penningpolitik

Riksbankens ledamöter har klargjort att den nuvarande penningpolitiken behöver vara fortsatt åtstramande för att säkerställa ekonomisk stabilitet och kontrollera inflationen. I enlighet med detta beslutade de att behålla styrräntan på 4 procent.

Möjlighet till framtida räntehöjningar

En viktig aspekt av Riksbankens strategi är beredskapen att höja styrräntan ytterligare om det krävs. Detta framgick tydligt i protokollet från det senaste mötet.

"Direktionen har beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras", konstaterar Riksbanken när protokollet från mötet presenteras.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Inflationstrycket mattas av

Vice riksbankschef Anna Breman påpekar vid mötet att det finns tecken på att inflationstrycket gradvis mattas av. Detta inkluderar en nedgång i fler priskategorier än enbart energipriserna.

Hon tolkar även den dämpade konjunkturen och avmattningen på arbetsmarknaden som indikationer på att inflationen är på väg ned.

"Vi ser en tydligt dämpad efterfrågan i Sverige och i omvärlden samt att arbetsmarknaden håller på att mattas av", sade hon.

Vice riksbankschef Martin Flodén lyfter fram flera faktorer som är avgörande för framtida beslut om räntehöjningar. Dessa inkluderar löneutvecklingen, kronans utveckling och företagens prisjusteringar. Trots detta, konstaterar han att inflationsutsikterna "har ljusnat en del".

Fler räntebesked under 2024

Det förväntas åtta penningpolitiska möten, och därmed räntebesked, under 2024, jämfört med fem under 2023, vilket ger riksbanken fler tillfällen att göra nya bedömningar av penningpolitiken. En aspekt som också övervägs är möjligheten att utöka försäljningarna av statsobligationer vid kommande möten, skriver Finwire.

Inflationen i Sverige

Statistiska centralbyråns (SCB) senaste siffror visar att inflationstakten i Sverige var 6,5 procent i oktober 2023 jämfört med samma period föregående år. Detta representerar en oförändrad nivå från september till oktober. Vidare indikerar CPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) en inflationstakt på 4,2 procent under samma period.

Läs mer: Här är hushållen som förlorar mest på nya räntehöjningen: "Drabbas väldigt mycket"

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/