Tysklands finansminister Christian Lindner, näringsminister Robert Habeck och förbundskansler Olaf Scholz under en budgetdebatt i förbundsdagen förra veckan.
Tysklands finansminister Christian Lindner, näringsminister Robert Habeck och förbundskansler Olaf Scholz under en budgetdebatt i förbundsdagen förra veckan. - Foto: Markus Schreiber AP/TT

Tysk ödesdag – budgetlösning måste nås

Budgetkaoset i Tyskland fortsätter. Nu väntar en ödesdag för regeringen i Berlin – som måste nå en överenskommelse om inte processen ska dra ut på tiden.


Koalitionsregeringen i Berlin, bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och De gröna, är hårt pressad av den rådande budgetkrisen.

Finansminister Christian Lindner har sagt att 17 miljarder euro, motsvarande 192 miljarder kronor, saknas i nästa års tyska budget.

Skuldbroms i grundlagen

Bakgrunden är att regeringen planerade att stödja grön omställning, elberoende industri och utsatta hushåll med krisfonder som tillkommit under pandemin.

Den tyska författningsdomstolen ansåg för tre veckor sedan att planen bröt mot grundlagen, som gör gällande att staten inte får låna mer än 0,35 procent av BNP per år. Under pandemin togs beslut om undantag från denna skuldbroms.

2023 års budget höll ihop genom att förbundsdagen, det tyska parlamentet, utlyste nödläge som möjliggjorde för staten att ta större lån än vad som är tillåtet i Tyskland.

Energisektorn larmar

Intensiva förhandlingar förs just nu mellan Lindner, förbundskansler Olaf Scholz och klimat- och näringsminister Robert Habeck. Och regeringsföreträdarna är splittrade i hur pengar ska sparas: SPD och De gröna är öppna för ökade skatteintäkter medan FDP vill minska offentliga utgifter.

Regeringen måste nå en grundläggande politisk uppgörelse, senast under onsdagen om inte beslutet ska skjutas upp till nästa år, rapporterar tyska medier.

Anledningen till tidspressen är att förbundsdagen måste få tillräckligt med tid för att kunna ta ställning till regeringens budgetöverenskommelse.

Företrädare för tysk energisektor varnar för att stora klimatsatsningar kan gå om intet om en lösning inte nås snarast. Habeck har bedyrat att regeringen ska hitta pengar för att garantera projekt som är nödvändiga i omställningen av Europas största ekonomi.

TT
Senaste nytt

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

Skrapade rutan för dåligt – riskerar 12 4000 kronor i böter

En 21-årig man i Uddevalla körde bil utan att ha skrapat rutan. Nu har han åtalats för vårdslöshet i trafiken och riskerar böter på 12 400 kronor.

Chipjättens nya fabrik: "Inleder renässans"

Den taiwanesiska chiptillverkaren TMSC, som står för hälften av världens chip och förser företag som Apple och Nvidia med halvledare, har invigt en ny fabrik i Japan.

Tre kvinnor mördade på bordell i Österrike

Tre kvinnor hittades på fredagskvällen döda på en bordell i Österrikes huvudstad Wien. En 27-årig man har gripits, misstänkt för dåden, uppger polisen.

Barn till sjukhus efter krock söder om Torsby – E45 avstängd

Flera personer, däribland barn, har förts till sjukhus efter att två bilar krockat söder om Torsby i Värmland på väg E45. Totalt sex personer färdades i bilarna. I en av bilarna satt en barnfamilj.

Manuell miss kan ha fått månlandare att välta

Den privata sond som landat på månen tycks ha vält. Någon hade glömt bort att manuellt slå på en säkerhetsbrytare innan start. Nu är det oklart vilken nytta sonden kan göra.