2024 höjs tjänstepensionen för Folksams kunder inom KTP 2.
2024 höjs tjänstepensionen för Folksams kunder inom KTP 2. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT

Pensionen höjs för 155 000 personer nästa år – är du en av dem?

2024 börjar i dur för tusentals personer med tjänstepension. Nu har nämligen en av pensionsjättarna meddelat att man ämnar att höja den för närmare 155 000 kunder.


Är du pensionär och kämpar med att få slantarna att räcka till en hel månad, eller är du påväg att gå i pension och funderar över hur inkomsten kommer se ut? Nu kan du vara en av de som kan få höjd pension och på så sätt lite mer i plånboken att röra dig med.

Pensionär? Så gör du för att slippa kvarskatt 2024

Pensionen höjs för tusentals personer 2024

I januari 2024 kommer tusentals personer som är kunder hos Folksam få pensionen höjd med hela 6,48 procent.

I ett pressmeddelande från bolaget är anledningen till höjningen att "allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser".

De som berörs av pensionshöjningen är de kunder med förmånsbestämd tjänstepension inom KTP 2 kommer att få värdesäkrade pensioner för att den inte ska ätas upp av inflationen, meddelar försäkringsbolaget i ett pressmeddelande. 

– KTP2 är benämningen på en kollektivavtalad tjänstepensionsplan som omfattar tjänstemän anställda inom kooperation och folkrörelse. KTP2 innehåller både en förmånsbestämd och en premiebestämd del, skriver Marcus Haglund, pressansvarig på Folksam i ett mejl till Nyheter24.

Inkomstpensionen höjs 2024 – så mycket mer pengar får du nästa år

Så många får höjd pension 2024

Det rör sig om hela 65 000 kunder som berörs och utöver dem kommer även omkring 90 000 kunder få höjd intjänad pension med 6,48 procent. Förbehållet är endast att pensionen inte börjat betalats ut ännu. Orsaken skrivs till att hålla nere pensionskostnaderna för 2 600 arbetsgivare.

Totalt rör det sig alltså om 155 000 personer som berörs av ändringen och i början av det nya året kommer de få nya utbetalningbesked skickade till sig där de nya beloppen framgår. 

/
/
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Härnösand

Ökat sug efter fjällstuga

Stigande räntor och urholkade plånböcker fick efterfrågan på fjällstugor att dyka. Men nu verkar köparna vara på väg tillbaka. Det är ett ökat tryck på visningar, framför allt sedan årsskiftet, säger Marcus Svanberg, Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd.

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

Är det bra med ett glas vin om dagen? Och stämmer det att alkohol hjälper dig att somna? Alkoholforskaren Sara Wallhed-Finn slår hål på tre vanliga myter om alkohol.

CAN om alkoholmätningen: Inte hundraprocentig

CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger

1 timme sedan
Ett nyfött barn dog på Skaraborgs sjukhus efter att sjukhuset gjort fel 25 gånger, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

1 timme sedan
Krigsvetarna vid den brittiska tankesmedjan Rusi tror inte på någon ukrainsk motoffensiv under 2024. Ukraina behöver först rekrytera, utbilda och utrusta soldater.