En av fölretaget NRG Energys anläggningar i Texas, USA. Företaget är ett av dem som Sjuned AP-fonden investerat i. Arkivbild.
En av fölretaget NRG Energys anläggningar i Texas, USA. Företaget är ett av dem som Sjuned AP-fonden investerat i. Arkivbild. - Foto: David J. Phillip/AP

AP7 har miljarder i "rödlistade" företag

Sjunde AP-fonden har investerat miljardbelopp i företag som andra storfonder nobbar av klimat- eller miljöskäl. Det visar en kartläggning som Di gjort.


AP7 har bland annat 770 miljoner kronor i det schweizisk-brittiska råvarubolaget Glencore, ett företag som till exempel den norska oljefonden och ett 30-tal andra storinvesterare uteslutit.

På en lista med 170 företag som sammanställts av investerarinitiativet Climate Action 100+ finns företag med flera röda indikatorer – tecken på att de inte lever upp till hållbarhetsmål. Sjunde AP-fonden har mångmiljoninvesteringar i flera av dem, förutom Glencore bland annat FirstEnergy, NRG Energy, RWE och Xcel Energy.

Enligt Sjunde AP-fonden är investeringarna inte problematiska, utan en strategi som vuxit fram över tid, där investeringarna gör det möjligt att påverka.

— Därmed började vi successivt fundera över om det går att förena ett mer aktivt ägande med en aktiv förvaltning, säger Johan Florén, ägarstyrnings- och ESG-chef vid AP7, till DI.

Sjunde AP-fonden har drygt 933 miljarder kronor enbart i sin aktiefond.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.