Under fredagen den 8 december skjuts hela 51 miljarder till på svenska premiepensionskonton.
Under fredagen den 8 december skjuts hela 51 miljarder till på svenska premiepensionskonton. - Foto: Helena Landstedt/TT & Henrik Montgomery/TT

Nu höjs pensionssparandet med 51 miljarder – omfattas du av den saftiga utbetalningen?

Under fredagen kommer flera miljarder att skjutas till på de svenska pensionskontona. Pensionsmyndigheten sätter nämligen in intjänade premiepensionsrätter på spararnas konton.


Under fredagkvällen den 8 december blir det ett rejält klirr i kassan för miljontals svenskar när deras premiepensionskonton fylls på. Detta efter att Pesionsmyndigheten beslutat att sätta in intjänade premiepensionsrätter på spararnas konton, som i genomsnitt uppgår till flera tusen kronor per person. 

Planerar du att gå i pension 2024? Då får du inte missa det här

51 miljarder till spararna

Totalt rör det sig om omkring sex miljoner svenskar där hela 51 miljarder kronor ska fördelas mellan pensionskontona, det skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Pensionsmyndighetens pressekreterare Johan Andersson förklarar i en intervju med Nyheter24 hur upplägget på utbetalningarna ser ut och vad som händer om du inte gör något val.

– Det handlar om premiepensionen vilket är den delen av den allmänna pensionen där man kan välja fonder för förvaltning. Pengarna hamnar på pensionsspararnas konton där det fördelas utifrån hur man valt. Har du inte gjort något val någongång så går det per automatik in på AP7 Såfa som är det förvalda statliga valet, säger han och tillägger:

– AP7 Såfa gäller fram till man är 55 år som är en valbar aktiefond, och efter att spararen fyllt 55 år och inte gör något val så blandas AP7 aktierna med AP7 räntefonder. 

Det här bör du göra när orangea kuvertet kommer: "Vanlig missuppfattning"

Så mycket får varje person i avsättning – i genomsnitt

Enligt myndighetens kalkyl rör det sig om en pensionsavsättning på 8 574 kronor per person i genomsnitt för inkomståret 2022. 

Andersson förklarar även att alla som omfattas av premiepensionssystemet även omfattas av utbetalningarna, oavsett hur mycket eller lite man har tjänat in.

– Det kan vara så att du har jobbat så att du bara har en krona som du får in, men alla som har allmän pension och omfattas av premiepensionsystemet inkluderas i detta, säger Johan Andersson till Nyheter24. 

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.