Har du förlorat en nära anhörig? Då kan du ha rätt till efterlevandepension.
Har du förlorat en nära anhörig? Då kan du ha rätt till efterlevandepension. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Jessica Gow/TT

Så fungerar efterlevandepension – och då kan du ha rätt till ekonomiskt stöd

I händelse av att du förlorar en nära anhörig kan du vara berättigad efterlevandepension. Ersättningen är uppdelad i tre olika typer av ersättningar beroende på flera faktorer, bland annat hur din relation till den avlidne såg ut.


I händelse av att en nära anhörig till dig avlider så är sorgen och saknaden stor. Det kan även innebära större utmaningar rent ekonomiskt om hushållet endast har en inkomst varje månad. Då kan du ha rätt till efterlevandepension för att underlätta de återkommande utgifterna varje månad. 

De får höjd pension 2024: 1 500 kronor mer i plånboken varje månad

Pensionsmyndigheten: Så fungerar efterlevandepension

Om du har rätt till efterlevandepension så kommer den att räknas om per automatik varje år. Det sker mot ett index som speglar priser och löneutvecklingen i samhället, och kommer så göra så länge den fortsätter att betalas ut. 

Om en nära anhörig till dig avlidit kommer Pensionsmyndigheten utreda om det finns efterlevande som har rätt till efterlevandepension, när ett beslut är taget skickas sedan det vidare till dig. 

Skulle det istället vara så att du är bosatt utomlands behöver du själv kontakta myndigheten och göra en ansökan. 

Pensionen höjs för 155 000 personer nästa år – är du en av dem?

Då kan du ha rätt till efterlevandepension

En efterlevandepension består av tre olika typer av ersättning och beror på hur gammal du är och vilken typ av relation du hade till den nu avlidne.

  1. Barnpension kan betalas ut till den som förlorar en eller båda föräldrar, och inkluderar även 18-20 åringar som studerar på grund- eller gymnasieskola.
  2. Maka, make och sambo kan ha rätt till omställningspension. Är du född 1958 eller senare och är yngre än 66 år när din maka, make eller sambo avlider kan du få omställningspension.
  3. Änka kan ha rätt till änkepension om du är kvinna och var gift den 31 december 1989 med din nu avlidne make. 

Är du född 1958 eller senare och är samtidigt yngre än 66 år får du i första hand omställningspension. 

Källa: Pensionsmyndigheten

/
/