Handelsbanken pressas av bankens exponering mot fastighetssektorn. Arkivbild
Handelsbanken pressas av bankens exponering mot fastighetssektorn. Arkivbild - Foto: Henrik Montgomery/TT

Många satsar på kursfall för Handelbanken

Den svenska storbanken Handelsbanken – nyligen korad till Europas säkraste affärsbank – tillhör de mest blankade bankerna i Europa. Bankens exponering mot krisande fastighetsbolag spökar, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.


Bara en europeisk storbank – den italienska investmentbanken Mediobanca – har en större andel av sina aktier utlånade till blankare, som via låneupplägg satsar sina pengar på att aktien ska falla, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till statistik från S&P Global Market Intelligence.

Enligt Bloomberg kan blankningsvågen mot den svenska banken delvis förklaras av Handelsbankens stora exponering mot kommersiella fastighetsbolag i kris till följd av räntechocken. Men ytterligare en förklaring är de dystra prognoserna för svensk ekonomi som presenterats på senare tid där många räknar med två år av recession – det vill säga minskad ekonomisk aktivitet.

Till det kommer den våg av konkurser som drabbat Sverige, med det största antalet konkurser på en månad sedan 1999 i oktober. Mycket av konkursvågen hänger ihop med tvärniten för den svenska byggsektorn, enligt byrån.

TT
/