Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, berättar om alternativen för att sänka skatten för 2024.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, berättar om alternativen för att sänka skatten för 2024. - Foto: Pressbild/Nordnet Bank och Fredrik Sandberg/TT

Så minskar du din skatt för 2024: "Gör det före årsskiftet"

Årsskiftet närmar sig med stormsteg och för den som vill sänka skatten 2024 finns det flera alternativ att ta till innan den 1 januari. För Nyheter24 berättar Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, om vad som kan vara värt att tänka på innan du lämnar 2023 bakom dig.


År 2023 lider mot sitt slut och under de snart tolv månader som passerat har många svenska hushåll, precis som under fjolåret, stått inför flera ekonomiska utmaningar i form av höga bolåneräntor och en inflation som fått matpriserna att dra iväg.

Med mindre än två veckor kvar till det nya året har dock du chans att göra åtminstone skattebiten något mer lindrig nästa år. 

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor genom att undvika dolda avgiften

Sänka skatten för 2024? Sparekonomens tips

För den som vill sänka skatten för 2024 finns det nämligen flera alternativ att se över innan den 1 januari. Frida Bratt, som är sparekonom hos Nordnet Bank, har delat med sig av flera tips som kan vara behjälpliga för den som är ute i sista stund. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Så kan du pressa ner kapitalvinstskatten

Det första tipset gäller kapitalvinstskatten.

– Att tänka på är att sälja av förlustvärdepapper du ändå tänkt göra dig av med för att kunna kvitta förlusten mot vinster i vårens deklaration, för att på så sätt få ned kapitalvinstskatten, säger Frida Bratt och förklarar vidare:

– Det kanske handlar om SAS-aktier, där ledningen har deklarerat att aktierna inte kommer ha något värde kvar. Det är dock viktigt att notera att förluster endast kan kvittas mot vinster om värdepapperna säljs från vanlig depå, eller aktie-fondkonto. Du kan inte kvitta om du äger dem på ISK eller kapitalförsäkring.

Tjänstepensionen höjs 2024: Så mycket mer får du i plånboken

Tänkt sälja fonder? Gör det innan årsskiftet

Om du har fonder på vanlig depo, och alltså inte ISK, som du planerat att sälja av ska du slå till nu.

– Gör det i så fall före årsskiftet, så slipper du den fondskatt på 0,12 procent på kapitalunderlaget som annars tas ut i fondskatt den 1 januari nästa år.

Se över ISK innan den 1 januari 2024

Den som har ISK bör också tänka ett extra varv innan det nya året är här. Frida Bratt förklarar:

– Det är en mycket bra sparform, kanske framför allt för dess enkelhet. Men sparar du främst i lågriskprodukter, exempelvis räntefonder, så gör den högre skatten att schablonbeskattat ISK inte längre är det mest förmånliga. 

– Skatten för 2024 blir 1,09 procent på ISK och kapitalförsäkring, och det ger den enkla tumregeln att den förväntade avkastningen på ditt sparande bör vara 3,62 procent för att ISK ska vara det mest förmånliga alternativet. Tror man att sparande kommer avkasta mindre än så kan det vara läge att överväga vanlig depå.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Löneväxling kan bli ett bra sparalternativ

Den högre skatten på ISK gör, enligt Frida Bratt, att löneväxling kan bli ett bra sparalternativ, särskilt eftersom skiktgränsen för när man ska börja betala statlig inkomstskatt inte räknas upp nästa år.

– Det gör att fler kommer att behöva betala statlig inkomstskatt. Löneväxling är ett sätt att pensionsspara, arbetsgivaren betalar in mer till din tjänstepension istället för lön här och nu. Då får du ned din beskattningsbara bruttolön, samtidigt som det är billigare för arbetsgivaren att betala in till pensionen istället för att betala ut lön – den mellanskillnaden ska du givetvis få inbetald till pensionsavsättningen, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Tänk på att du bör tjäna över 51 000 kronor för att löneväxling ska vara en bra idé. Tjänar du mindre än så påverkas avsättningen till din inkomstpension negativt.

Så duckar du den kommande skattesmällen – slår mot en miljon svenskar

Omfördela rut- och rotavdrag

Innan 2023 är slut kan det även vara bra att tänka på rut- och rottjänster.

– Än så länge är avdraget 75 000 kronor per person och år totalt för både rot och rut. Om ni är två i hushållet och någon slår i taket så kan det vara läge att omfördela avdraget för att kunna nyttja det maximalt. En begäran om omfördelning kan enkelt göras på Skatteverkets hemsida. För 2024 gäller nya regler, säger Frida Bratt.

Rotavdrag 2023: Så funkar det och så mycket höjs det 2024

Foto: Janerik Henriksson/TT

Omfördela räntebetalningarna

När räntorna har dragit iväg kan det även vara läge att omfördela räntebetalningarna.

– Avdraget uppgår till 30 procent upp till 100 000 kronor, därefter är det 21 procent. Om en i hushållet slår i taket beroende på hur räntebetalningarna är fördelade så kan det vara läge att se över fördelningen så att avdraget nyttjas maximalt. Gör du omfördelningen före årsskiftet kommer den nya fördelningen förtryckt i vårens deklaration, konstaterar Frida Bratt.