Det lönar sig att hålla koll på ekonomin. Arkivbild.
Det lönar sig att hålla koll på ekonomin. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gapet mellan rörlig och bunden boränta växer

Den statliga bolånebanken SBAB sänker en rad bolåneräntor för andra gången i december. Men den rörliga boräntan – som de flesta har på sitt bolån – ändras inte. Därmed vidgas gapet för priset på lån med lång och kort bindningstid.


SBAB:s boräntor på lån med löptider på 1–10 år sänks med 0,30–0,45 procentenheter.

När SBAB sänkte boräntorna i början av december, med 0,10–0,15 procentenheter, ingick en justering nedåt även för rörliga boräntor. Men så blev det inte denna gång. De rörliga boräntorna lämnas oförändrade.

Lägre finansieringskostnader

Från räntetoppen i höstas har med den senaste sänkningen SBAB:s räntor på bolån med 3–10 års löptid sänkts med 0,55 procentenheter. För ett bolån på tre miljoner innebär detta 16 500 kronor per år i lägre räntekostnad. Per månad handlar det om 1 375 kronor – om man bortser från ränteavdragets effekter.

Räntesänkningarna motiveras av lägre finansieringskostnader för SBAB när marknadsräntor sjunker, enligt SBAB:s vd Mikael Inglander.

Marknadsräntorna pressas nedåt efter den senaste tidens serie av oväntat låga inflationssiffror och flera besked från centralbanker – inklusive Riksbanken – med sänkta prognoser för framtida styrräntor.

— Det påverkar marknadsräntorna, som också vi påverkas av eftersom vi lånar pengar på kapitalmarknaden. Detta låter vi gå vidare till kunderna, säger han.

Men när det gäller korta marknadsräntor är rörelsen nedåt inte alls lika påtaglig, enligt Inglander.

— Det är de längre räntorna som påverkas av långsiktiga förväntningar om hur marknadsräntorna utvecklas, säger Inglander.

Storleken avgör

SBAB:s listränta för bolån med tremånaders ränta ligger just nu på 5,12 procent. Men de flesta har rabatt på denna ränta – upp till 0,40 procentenheter. Rabattens storlek avgörs av lånets storlek och belåningsgraden, det vill säga lånets storlek i förhållande till bostadens värde, enligt SBAB-chefen.

Listräntorna på två- och femåriga bolån ligger samtidigt lägre, på 4,36 respektive 3,96 procent. Men även där finns rabatter som gör att genomsnittsräntan hamnar lägre.

Lägre ränta på lån med längre löptider brukar kallas "inverterad räntekurva" av ekonomer. I normalläget är det tvärtom, alltså billigare med korta lån än långa lån.

Den inverterade räntekurvan brukar i sin tur ses som en varningslampa för dåliga ekonomiska tider och recession bland ekonomer.

Inglander beskriver de lägre långa räntorna just nu som ett resultat av att marknaden ser räntesänkningar framför sig.

— Om man tittar på en ränta på ett lån med en ettårig löptid är den ju på den nivå man tänker sig att den rörliga räntan kommer att ligga på om ett år, säger han.

Vill inte guida kunder

Räntesänkningen på bolån med längre löptider har gjort det förmånligare än tidigare att ta denna typ av lån. Men Inglander vill inte ge något generellt råd om man ska välja rörlig eller fast ränta.

Rörlig ränta har historiskt set lönat sig för låntagaren över längre tidsperioder, enligt Inglander.

— Men jag vill inte ge någon prognos om eller guida kunder om vad de ska tro om framtiden, säger han.

— Jag tror snarare man ska fundera på vad man tror att den egna hushållsekonomin har för tålighet. Den fasta räntan skapar en större ekonomisk trygghet, men det har inte varit den billigaste formen historiskt sett, tillägger han.

TT