Apples värstingklockor får inte längre säljas i USA. Arkivbild med förra årets Series 8.
Apples värstingklockor får inte längre säljas i USA. Arkivbild med förra årets Series 8. - Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Försäljningen av Apple Watch stoppas i USA

Apple får inte längre sälja sina smarta klockor av flaggskeppsmodellerna Series 9 och Ultra 2 i USA. Orsaken är en rättsstrid kopplad till syresättningsmätarna.


Apple försöker febrilt att få tillbaka klockorna på butikshyllorna i USA, sedan försäljningsstoppet infördes av USA:s internationella handelskommission, Usitc.

Bakgrunden är en patentstrid med medicinteknikbolaget Masimo. I oktober beslutade statsstyrda Usitc att Apple bröt mot bolagets patent när det gäller sensorer för att mäta syresättningen av blodet, som klockorna i fråga är utrustade med.

Vita huset hade därefter 60 dagar på sig att se över importförbudet av klockorna, men handelsrepresentanten Katherine Tai valde att inte bryta upp beslutet.

"Vi håller inte med om Usitc-beslutet och vidtar alla åtgärder för att få tillbaka Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2 till de amerikanska kunderna så fort som möjligt", säger en talesperson för Apple.

De två modellerna står för lejonparten av bolagets klockförsäljning, även om den billigare modellen SE fortfarande finns att köpa i USA.

Apples klockenhet omsätter omkring 17 miljarder dollar årligen, och teknikjätten har överklagat beslutet till appellationsdomstol. De har också skickat in en nödbegäran om att lyfta försäljningsstoppet.

Masimo säljer egna smartklockor, med fokus på hälsodata.

"Dagens beslut av Usitc sänder ett kraftfullt budskap om att inte ens världens största företag står över lagen", sade Joe Kiani, grundare, styrelseordförande och VD för Masimo, i ett uttalande samband med att beslutet fattades i oktober.

TT
/
/
USA
/