- Foto: Pexels & Henrik Montgomery/TT

Ny lag för arbetsgivare 2024 – blir dyrare att anställa

Den 1 januari 2024 tas nedsättningen av arbetsgivaravgiften och den allmänna löneavgiften bort för personer i åldrarna 15 till 18 år. Nyheter24 har pratat med Annelie Almérus, handläggare på Arbetsförmedlingen som berättar hur detta påverkar unga.


2019 sänktes arbetsgivaravgiften till 10,21 procent för att underlätta för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Men nu 2024 kommer nedsättningen att tas bort och avgiften tillsammans med den allmänna löneavgiften återgår till 31,42 procent.

Källa: Skatteverket 

Så mycket mer pengar får du i plånboken varje månad – när skatten sänks 

Hur påverkar den nya lagen unga?

–  En återgång av nivån av arbetsgivaravgiften för denna grupp bör ha ringa påverkan på arbetsmarknaden med avseende på att de flesta i den åldern är heltidsstuderande och mycket få personer söker varaktigt arbete. Det kan snarare i förlängningen ge en positiv påverkan både för individen och arbetsmarknaden då det är viktigt med fullgångna gymnasiestudier, säger Annelie Almérus, handläggare på Arbetsförmedlingen, till Nyheter24.

Annelie Almérus tillägger att ändringen inte kommer att märkas av så mycket för unga som har timanställningar vid sidan av studier.

Pensionär? Så mycket mer får du i plånboken när skatten sänks