Tillverkningsindustrin bromsar. Arkivbild
Tillverkningsindustrin bromsar. Arkivbild - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Industrin bromsade in i december

Tillverkningsindustrin bromsade in i december, enligt ett inköpschefsindex från Swedbank och Silf. Index sjönk till 48,8, vilket kan jämföras med 49,0 i november. Ett indextal under 50 antyder minskad aktivitet i sektorn.


Det var främst på produktionssidan som det bromsade in visar ett delindex. Men delindex för sysselsättningen och orderingången i tillverkningsindustrin pekade också nedåt.

Inköpschefsindexet bygger på en undersökning som gjordes 6–22 december 2023.

"Det förefaller som om konjunkturnedgången i svensk industri har bottnat men med risk för att tillväxten dröjer på grund av den svaga omvärldskonjunkturen", kommenterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Han noterar bland annat att inköpschefsindex för fjärde kvartalet 2023 steg till den högsta nivån på drygt ett år.

När det gäller delindex för lager och leveranstider blev det ett positivt bidrag till index, enligt Swedbank och Silf. Samtidigt visar index att industriföretagens produktionsplaner steg i december till 55,2, den högsta nivån på åtta månader.

"En svag omvärldskonjunktur och trög orderingång har inte hindrat industriföretagen från att skruva upp produktionsplanerna för det närmaste halvåret även om det är långt under indexets historiska genomsnitt", skriver Swedbank och Silf.

Motsvarande index för tillverkningsindustrin eurozonen steg till 44,4 i december, upp från 44,2 i november. Delindex för orderingången i eurozonens tillverkningsindustri steg till 42,0 mot 41,5 i november.

TT