Har du barn kan du ha rätt till hundralappar extra i pensionsinsättning.
Har du barn kan du ha rätt till hundralappar extra i pensionsinsättning. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT & Henrik Montgomery/TT

Detaljen avgör: Så kan du få hundralappar mer i pension varje månad

Om du har barn kan du ha rätt till extra pensionsinsättning. Summan kan resultera i en ökad pension som motsvarar ett par hundralappar per barn, varje månad.


De som arbetar tjänar in pengar till sin pension, den allmänna och i många fall även till sin tjänstepension. Dagen då det är dags att trappa ner och slutligen gå i pension är något många längtar efter. 

Möjligheterna till att påverka din framtida pension här och nu är också många där du själv kan välja hur och var du fördelar sparandet. 

Bakslaget som kan sänka din pension med 30 000 kronor – varje år: "Dyr affär”

Då har du rätt till extra pengar till pensionen

Men möjligheten att öka din pension finns även i familjesituationen du lever i. Är det så att du har barn så kan du nämligen ha möjligheten att utöka pensionen genom en så kallad pensionsrätt som gäller under barnets första fyra år. Pensionsrätten ska kompensera för den lägre inkomst du kan få i jämförelse med den du hade innan barnet föddes. 

Enligt Pensionsmyndigheten resulterar varje barn i att du får mellan 200 och 300 kronor extra i allmän pension.

Det är främst två delar som avgör om du är berättigad extra pensionsinsättning. Den som har lägst inkomst är den som är berättigad den extra insättningen och gäller dig som inte har en årsinkomst som överstiger 599 250 kronor.

Så mycket höjs pensionen 2024: De får 1 000 kronor mer i månaden

/