Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt delar med sig vad du bör undvika när du går i pension.
Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt delar med sig vad du bör undvika när du går i pension. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Misstagen du ska undvika inför pensionen 2024: "Uppenbar risk"

Inför att det är dags att gå i pension är det viktigt att vara medveten om vilka misstag du ska undvika. Nyheter24 har pratat med Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt som delar sina bästa tips för vad du ska tänka på inför pensionen 2024.


Varje år går tusentals individer i pension efter ett långt och gediget arbetsliv. För många är det en efterlängtad tid att få kunna njuta av mer fritid, medan det för andra kan vara utmanande att fylla tiden man plötsligt får över.

Men för de allra flesta innebär också pensionen att inkomsten förändras. Från att ha haft månadslön till att du istället börjar får pensionsutbetalningar. 

Bakslaget som kan sänka din pension med 30 000 kronor – varje år: "Dyr affär”

Det ska du undvika – när du går i pension 2024

När summan på kontot förändras är det också viktigt att veta hur du ska förhålla dig till den nya formen av inkomst. 

Nyheter24 har därför pratat med Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt som berättar vilka fällor och misstag man ska undvika när det är dags att gå i pension 2024.

– En uppenbar risk är att ta ut sin tjänstepension på för kort tid. Många pensionärer vill maximera uttaget för att hinna ”leva livet” medan man har hälsan, och begär därmed utbetalning av tjänstepensionen av på exempelvis fem år, förklarar hon och tillägger:

– Men man måste ha i åtanke att vi lever allt längre och därmed också är piggare längre. Det privatekonomiska avbräcket kan bli stort om all tjänstepension är uttagen och du ska leva många år som pensionär med endast inkomstpension.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Så fungerar efterlevandepension – och då kan du ha rätt till ekonomiskt stöd

Hög pension? Det måste du tänka på då

Har du haft ett yrkesliv som istället tillåter dig att ha en relativt hög pension, finns det andra aspekter att tänka på menar Bratt. Till exempel när det gäller uttag av pensionen och hur du bör förhålla dig till skatt.

– Får du pensionen utbetald från flera håll gäller det att se till att skatten inte blir för låg. Man kan undvika kvarskatt genom att kontakta respektive pensionsbolag och be dem dra en högre preliminär skatt på pensionsutbetalningen. Det kan också finnas anledning att planera uttagen så att skatten inte blir för hög i onödan. Det kan handla om att sprida ut tjänstepensionsutbetalningarna på flera år, förklarar Frida Bratt för Nyheter24. 

/