Sparekonomen Frida Bratt delar sina bästa tips kring pensionen 2024 och hur du maximerar den.
Sparekonomen Frida Bratt delar sina bästa tips kring pensionen 2024 och hur du maximerar den. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Detaljerna du måste känna till – så maxar du pensionen 2024

Varje år går tusentals personer i pension, så även 2024. Nyheter24 har pratat med Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank. Hon berättar om detaljerna du måste känna till och hur du maximerar din pension.
– Det gäller att planera, säger hon.


2024 har precis inletts och i och med det nya året är det en hel del förändringar att vänta gällande pensionen då flera delar av pensionen höjs.

Hur mycket pensionen höjs kan du läsa mer om här.

Detaljerna inför pensionen 2024

I tidernas förändring är det viktigt att ha koll på detaljerna som underlättar för dig inför pensionen 2024. Därför har Nyheter24 talat med Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, som tydliggör vilka detaljer du måste känna till och hur du kan maximera din egna pensionsutbetalning.

– Det gäller att planera sin pension och vara förberedd innan man går i pension. Det bästa är att försöka ha en strategi när det gäller uttag av tjänstepensionen och en sådan kan vara att välja olika utbetalningstider för olika försäkringar.

Bratt förklarar även att ett av hennes tips är att välja kortast möjligast utbetalningstid på försäkringar som inte är möjliga att flytta och där avgifterna är höga. 

– Det är också bra att ha i bakhuvudet att något eller några extra år i arbetslivet gör mycket för pensionen eftersom man fortsätter tjäna in pensionsrätter och kapital till inkomstpensionen och tjänstepensionen medan man arbetar – men också för att Pensionsmyndigheten kan räkna med färre år för dig som pensionär. Det innebär högre pension varje månad, säger hon till Nyheter24.

Bakslaget som kan sänka din pension med 30 000 kronor – varje år: "Dyr affär”

Så maximerar du pensionen 2024 – enligt ekonomen

För att maximera pensionen och skapa möjlighet att höja den är ett tips att se över eventuella återbetalningskydd. 

– Har du återbetalningsskydd för premiepensionen och tjänstepensionen innebär det att dina efterlevande får ta del av ditt kapital om du avlider. Det kan kännas bra, men det innebär något lägre pension till dig varje månad eftersom du inte får ta del av så kallade arvsvinster. Det kan vara bra att fundera över om du ska ha återbetalningsskydd eller inte.

Du kan även se över avgifterna där pensionskapitalet ligger placerat, förklarar hon.

– Att betala högre avgifter för tjänstepensionsförsäkringar är som att ge bort pengar i onödan. Gör inte det utan byt till billigare pensionslösningar och lägre fondavgifter om det går, säger hon.

Klart: Så mycket högre blir din premiepension 2024

/