Fler hör av sig till försäkringsbolagen om skador orsakade av snö och kyla. Arkivbild.
Fler hör av sig till försäkringsbolagen om skador orsakade av snö och kyla. Arkivbild. - Foto: Berit Roald/NTB/TT

Vattenskador och rekord i viltolyckor i kylan

Rör som fryser, bilar som inte startar, viltolyckor och halkolyckor. Det är bråda dagar för försäkringsbolagen i det kalla vädret.


Kylan ställer till det – på flera sätt. För Folksam har kylan och snön i första hand inneburit att fler hör av sig om bärgning på grund av motorer som inte startar och elbilar som laddat ur.

— Halkolyckor som leder till frakturer brukar också gå upp så här års även om vi ännu inte har statistik på hur det ser ut just nu, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Däremot ser man redan nu att även brandskadorna har ökat.

— Det kan bero på att fler eldar för kraftigt i kaminen och tänder levande ljus nu när det är kallt.

Rören fryser

Det höga elpriset gör också att en del stänger av värmen helt eller delvis i sitt hus eller fritidshus.

— Vissa stänger av värmen i en del av huset. Risken är att rören fryser om det blir för kallt. När de tinar expanderar vattnet och rören spricker, säger Erik Arvidsson.

I Jämtland har läckageskadorna på grund av frusna rör ökat med 40 procent under 2023, uppger Länsförsäkringar.

— Kylan kom tidigt och vissa kan ha blivit lite tagna på sängen. Den värme man ställt in i sitt fritidshus har inte räckt till i köldknäppen, säger Krister Holm, presschef på Länsförsäkringar i Jämtland.

Enligt Krister Holm bör temperaturen inomhus ligga på minst 15 plusgrader för att rören inte ska frysa i kallt väder.

— - Jag rekommenderar också att man har en alternativ värmekälla och inte enbart förlitar sig på till exempel en värmepump. Om den går sönder blir det snabbt kallt.

Mer vilt på vägarna

Han berättar också att viltolyckorna har ökat på grund av den tidiga kylan.

— Vi har aldrig varit med om så många skadeanmälningar på så kort tid som när snön och kylan kom i november. December var också en trist rekordmånad när det gäller viltolyckor. Under november och december tredubblades antalet viltolyckor jämfört med mer normala år.

Krister Holm säger att det är kylan och snön får vilt att söka sig ut på plogade vägar – och det gäller inte bara i norr utan i hela landet.

— Dessutom gillar de att slicka i sig vägsalt.

Även om Norrland har haft det allra kallaste vädret märks kylans följdverkningar i söder också. På Folksam får man köldrelaterade frågor från kunder i hela landet.

— När det gäller skador verkar västkusten och Skåne vara värst drabbat. Det kan bero på att man inte är van vid så sträng kyla som vi har haft nu, säger Erik Arvidsson på Folksam.

TT