Tusentals pensionärer riskerar att missa intjänad pension.
Tusentals pensionärer riskerar att missa intjänad pension. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Tusentals pensionärer kan gå miste om pengar: "Det är krångligt"

Tusetals pensionärer som varit statligt anställda riskerar att missa att få intjänad pension utbetalad.
– Det är krångligt och olika regler för olika avtalsområden, säger Christina Lindh, kommunikatör på Statens Tjänstepensionsverk till SR.


Varje år går tusentals människor i pension efter ett långt arbetsliv. Varje år skickas även det orange kuvertet ut i början av året för att du ska få en överblick över din intjänade pension och hur mycket du kommer att få ut varje månad.

Bakslaget som kan sänka din pension med 30 000 kronor – varje år: "Dyr affär”

Tusentals kan missa pensionsutbetalningen

När man får sitt besked tror många att man får en överblick över helheten men det visar sig att tusentals pensionärer nu kan komma att missa att få en del av den intjänade tjänstepensionen utbetalad, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att många pensionärer inte är medvetna om att de har intjänad tjänstepension, framför allt statlig tjänstepension.

– Det är krångligt och olika regler för olika avtalsområden och olika åldrar när det gäller intjänande. Det är lite rörigt, säger Christina Lindh, kommunikatör på Statens Tjänstepensionsverk till SR.

Så fungerar efterlevandepension – och då kan du ha rätt till ekonomiskt stöd

Så får du din statliga tjänstepension utbetalad

De flesta tjänstepensioner betalas vanligtvis ut vid 65 års ålder, om man inte hör av sig till sitt tjänstepensionsbolag och ändrar upplägget. 

När det gäller den statliga tjänstepensionen är det dock raka motsatsen. Är du inte längre statligt anställd men arbetat ihop en tjänstepension hos staten så behöver du ansöka om att få den utbetalad. Ansökningen görs då i fyra olika delar vilket bidrar till att många missar att få sin del, menar SR. 

Statens Tjänstepensionsverk har tidigare försökt uppmärksamma personer över 67 år som berörs av den statliga tjänstepensionen om att de har innestående pension, vilket givit resultat. 

– Då skrev vi ett mer riktat budskap på årsbeskedet att man hade pengar hos oss som man inte tagit ut. Då fick vi jättestor respons på det. 

Har du varit statligt anställd? Då kan du ha rätt till statlig tjänstepension. Därför är det viktigt att kolla upp det och ansöka om att få din pensionsutbetalning.

/