Nya stora sedlar på väg i Argentina efter inflationschocken som följer på devalveringen i december. Arkivbild
Nya stora sedlar på väg i Argentina efter inflationschocken som följer på devalveringen i december. Arkivbild - Foto: Natacha Pisarenko AP/TT

Argentinas inflation skenar – nya sedlar på väg

Det behövs nya större sedlar för att hantera den skenande inflationen i Argentina, enligt landets centralbank. Nya serier med valörerna 10 000 respektive 20 000 peso är nu på väg till sedelpressarna.


De nya sedlarna väntas finnas ute i handeln i juni. I dagsläget är den högsta sedelvalören i Argentina 2 000 peso.

Inflationen i Argentina skenade iväg upp till 211 procent i december, vilket gör landet till det med högst inflation i hela Latinamerika – inklusive Venezuela som ligger på 189 procent i inflation.

Konsumentpriserna fick en rejäl skjuts uppåt sedan den nyvalde president Javier Milei beslutat att devalvera peson med 54 procent i december, vilket har tryckt ned den officiella valutakursen till 815 peso per dollar och kursen på svarta marknaden till 1 150 peso per dollar.

Informellt används USA-dollar i Argentina för många transaktioner, men de kan vara svåra att komma åt för vanliga konsumenter och peso behövs fortfarande för bland annat bussresor eller krognotor.

TT