Priskrig har pressat marginalerna för Tesla, enligt analytiker. Arkivbild.
Priskrig har pressat marginalerna för Tesla, enligt analytiker. Arkivbild. - Foto: David Zalubowski AP/TT

Priskrig på elbilar – Tesla slagpåse

Tesla har varit en slagpåse på Nasdaqbörsen i år, med ett kursfall på 15 procent sedan årsskiftet. Nu ska juvelen i Elon Musks företagsimperium redovisa bokslut för 2023. Och det väntas ett rejält vinstfall efter elbilstillverkarens priskrig.


Räknat i antal levererade bilar körde kinesiska BYD om Tesla i fjärde kvartalet, enligt redan kända leveranssiffror. Men med ett marknadsvärde på drygt 670 miljarder dollar (motsvarande 7 000 miljarder kronor) kan Elon Musk fortfarande skryta med att han är vd för världens högst värderade elbilstillverkare – trots kursraset.

Fast slaget om marknadsandelar kostar på. Teslas marginaler pressas av alla prissänkningar.

Teslas vinst per aktie i fjärde kvartalet väntas falla till 73 cent. Det kan jämföras med 1,19 dollar per aktie ett år tidigare. Detta trots att försäljningsintäkterna antas öka med drygt 5 procent till 25,8 miljarder, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Det är bland bedömare stort fokus på Teslas mål för antal levererade bilar under 2024, som antas presenteras i bokslutet. Målet väntas ställas in på 2,2 miljoner fordon, vilket skulle bli en ökning med 18 procent mot 2023 års nivå.

TT
/