Svagt uppåt på börsen under rapportsäsongen hittills. Arkivbild
Svagt uppåt på börsen under rapportsäsongen hittills. Arkivbild - Foto: Terje Pedersen NTB/TT

Oväntat starka signaler från börsbjässarna

Floden av bokslut på Stockholmsbörsen ser än så länge lite starkare ut än väntat, enligt Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken. Jag hade nog befarat lite värre siffror, säger han.


Fakta: Blandade rapportreaktioner hittills

Här är börsuvecklingen på själva rapportdagen för de elva tungviktare på Stockholmsbörsen som hittills rapporterat bokslut för 2023:

Investor (19 januari) +1,6%

Ericsson (23 januari) +3,4%

Swedbank (24 januari) +0,7%

SEB (25 januari) +6,3%

Sandvik (25 januari) +3,6%

Atlas Copco (25 januari) -3,2%

Essity (25 januari) -3,8%

AB Volvo (26 januari) +0,9%

Telia (26 januari) -3,0%

SCA (26 januari) +2,1%

Autoliv (26 januari) +4,0%

Rapportdag för respektive bolag i parentes. Kurserna som gäller reaktionerna på de fyra rapporterna den 26 januari stämdes av vid lunchtid samma dag.

Källa: Bloomberg, Nasdaq

Elva av börsens tungviktare i OMXS30-index som tillsammans är värda omkring 3 500 miljarder kronor – drygt en fjärdedel av hela börsens värde – har nu presenterat bokslut för 2023.

Sedan starten på rapportsäsongen har Stockholmsbörsens OMXS-index gått upp cirka 2 procent.

Detta hänger bara delvis ihop med innehållet i rapporterna. Priset på aktier avgörs nämligen till stor del även av hur marknadsräntorna påverkar riskaptiten bland investerare.

"Verkstadsindustrin mattas av"

Den sammanlagda omsättningen bland rapporterande bolag ligger cirka 0,5 procent under förväntningarna, medan vinsterna har varit 1,5 procent bättre än väntat.

— Verkstadsindustrin mattas av, men kanske inte lika mycket som befarat, säger han om den konjunkturbild som framträder i siffrorna.

Den största missen Söderfjell sett hittills var Essitys bokslut.

— Klart sämre än väntat, både försäljning och vinst. Och så ger de en ganska ljummen framtidsbild, säger han.

Bland de positiva överraskningarna lyfter han fram storbanken Swedbank. Han gillar även lastbilstillverkaren AB Volvos rapport.

Utdelningsrekord

Utdelningarna ligger hittills generellt lite högre än vad Söderfjell hade räknat med.

— Bolagen verkar våga släppa från sig lite mer kapital nu. Det är ett tecken på att de känner sig ganska trygga med både sin balansräkning och konjunkturbilden, säger han.

Bankerna och lastbilstillverkaren AB Volvo sticker ut när det gäller utdelningarna.

AB Volvo slog till med en extrautdelning som gav ägarna sammanlagt 36 miljarder kronor. Extra utdelning bjöd även SEB på, vilket tillsammans med en ny runda återköp av aktier summeras till en rekordutdelning på 27 miljarder. Även Swedbank höjde utdelningen rejält till nytt rekord för banken på 17 miljarder.

TT