Rommelie Zerrudo arbetar som personlig assistent i ÖStersund
Rommelie Zerrudo arbetar som personlig assistent i ÖStersund - Foto: Privat/TT

Rommelie jobbar för två för att klara ekonomin

Rommelie Zerrudo är en av hundratusentals personer i Sverige som har två jobb. Hon behöver det för att få ihop ekonomin, men mycket tid till annat finns inte. Och slitet tar ut sin rätt. Det känns i kroppen varje morgon, säger hon.


Fakta: Fler i Sverige tar två jobb

Det fjärde kvartalet 2023 hade runt 6,7 procent av arbetsstyrkan i Sverige minst två jobb. Det är en ökning jämfört med 2021, då siffran låg på 5,9 procent (totalt 297 400).

Hur stor skillnaden är i exakt antal personer mellan 2021 och 2023 är svårt att säga då den statistiska osäkerhetsmarginalen är stor. Det kan handla om mellan allt från 10 000 och 100 000 personer, enligt Mikael Lundsten, statistiker på SCB.

Källa: SCB

Antalet personer med minst två jobb i Sverige har ökat sedan 2021. I dag är det runt 350 000 personer som har minst två jobb, varav en viss del utgörs av företagare, enligt siffror från fjärde kvartalet 2023 från Statistiska centralbyrån (SCB).

En av de som dubbelarbetar är 42-åriga Rommelie Zerrudo. Hon kom till Sverige 2008 från Filippinerna och har sedan dess haft minst två jobb för att klara ekonomin.

— Det har behövts för att klara mig själv och försörja mina pojkar, säger hon.

I dag bor hon i Östersund tillsammans med sin yngste son, medan den andra flyttat hemifrån. Hon är utbildad undersköterska och jobbade först som det och städare efter ankomsten till Sverige, men tog för fem år sedan arbete som personlig assistent.

Dygnspass

I dag arbetar hon för två olika assistansbolag och kan kombinera dem eftersom man ofta jobbar dygnspass och är ledig andra dagar.

— Det kan vara så att man under en vecka bara har två dygnspass. Några dagar har jag då chans att jobba någon annanstans. Då kan det hända att jag jobbar ett dygn hos en brukare, sedan går jag till nästa brukare efter några timmars sömn, säger hon.

För Rommelie Zerrudo har lönen för ett jobb inte räckt för att få ihop ekonomin, och även om hon varje månad arbetar mer än hundra procent är det tufft, inte minst när inflationen har stigit så kraftigt. Dessutom hjälper hon sin familj i Filippinerna ekonomiskt.

Mycket till liv utanför jobbet orkar hon inte med.

— När man kommer hem är man trött och väldigt sliten. Man orkar inte gå ut och träffa kompisar. Man har inget riktigt privatliv längre när man jobbar så här, ingen fritid.

Van vid många timmar

I dag är hon van vid de många arbetstimmarna, men det sliter, säger Rommelie Zerrudo, som skojar om att hon är en "40-årig kvinna i en 75-årings kropp".

— Det är inte bara fysiskt, även psykiskt ibland. Men man måste bara vara stark för annars kommer man inte att klara det.

Det viktiga arbete som undersköterskor och personliga assistenter utför tycker hon inte värderas tillräckligt högt.

— Förhoppningsvis i framtiden så ser samhället att vi är värda mer än vad man vill betala oss, säger hon och fortsätter:

— Jag brukar säga att vi kommer inte bli rika i pengar i det här yrket, men när det gäller sjukdomar eller ont i kroppen, då är vi alla rika.

TT
/
/
/