- Foto: Pexels

Sambo? Så påverkas du om din partner har skulder hos Kronofogden

Har din sambo skulder hos Kronofogden? Det kan faktiskt även påverka dig. ​Nyheter24 har pratat med Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, som berättar hur du påverkas av din sambos skulder.


Svenskarnas skulder till Kronofogden slog rekord 2023. Även om du inte är skuldsatt så kan du påverkas av att bo tillsammans med någon som har skulder hos Kronofogden. 

Nyheter24 har pratat med Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, som berättar hur du som sambo påverkas av din partners skulder. 

Skuldrådgivarens tre knep – för att undvika Kronofogden

Så går det till när en skuld hamnar hos Kronofogden 

Kronofogdens mål är att se till att skulder blir betalda. De strävar också att göra så lite intrång i ditt privatliv som möjligt. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Kronofogden gör för att driva in skulder. Då börjar de att kolla om du har pengar på banken. Har du inte det så går de vidare till en löneutmätning. Om myndigheten anser att du kan betala av skulden på 12 månader så stannar utredningen där.

– Men om det inte blir betalt på 12 månader, då går vi vidare och då kan vi komma hem till folk och leta efter tillgångar. Bland annat bilar, mattor, smycken med mera. Kan inte skulden bli betald då heller så tittar vi på fast egendom, hus och bostadsrätt, säger Vuleta till Nyheter24.

Steg för steg – så går det till när din skuld hamnar hos Kronofogden 

Då påverkas du av din sambos skulder

Den som är skuldsatt står alltid ensam för sina skulder och Kronofogden kan inte ta pengar ifrån dig som är sambo. Men du kan ändå påverkas av att din partner inte kan bidra med pengar till hushållet.

Dessutom finns det en gråzon när det gäller tillgångar och egendom. 

– Har man en partner som har skulder så ska man vara försiktig genom att det kan ju vara så att vi utmäter egendom eftersom vi vet ju inte vem den tillhör. Då ska det bevisas att det är partners egendom. Det är inte sällan som man läser i tidningarna att Kronofogden har utmätt en bil som någon har lånat ut. Då kan vi upphäva beslutet eller att man överklagar och då skickar det till Tingsrätten och prövar det.

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Gunilla Perssons enorma skuldberg – så stora är hennes skulder hos Kronofogden

/