After Eight har ett nytt recept.
After Eight har ett nytt recept. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT/Henrik Montgomery/TT

Populära godiset byter recept – kvaliteten sjunker och priset ökar

Flera företag har börjat med “cheapflation”. Det innebär att kvaliteten på vissa livsmedel sjunker, genom att ändra recepten och fylla ut med billigare alternativ, samtidigt som priserna på livsmedlet stiger. Nu har populära godiset bytt recept.


Den senaste tiden har det pratats och skrivits mycket om begreppet "krympflation”, alltså när företag minskar sina förpackningar eller livsmedel men fortsätter ta samma, eller högre, pris för produkten

Arlas Bregott är bland annat en produkt som anklagats för att ha använt krympflation. När man tittat närmare på kilopriset så verkade det dock inte vara krympflation. Men det kan komma och förändras.

— Vi får avvakta och se hur det blir när priskonkurrensen sätter in och kedjorna börjar titta på varandra, sa Ulf Mazur till TT.

Nya Bregottlådorna billigare än innan – trots det rasar kunderna

“Cheapflation” bland flera företag

Ett nytt begrepp, för nästan samma sak, som cirkulerar just nu är “cheapflation”, så kallad “snålflation”. Det handlar istället om att företag byter ut innehåll i sina livsmedel mot något motsvarande, men billigare.

Cheapflation gör att kvaliteten på livsmedlet blir lägre, i och med att det drygats ut med billager saker. Det förekommer i allt större utsträckning i Europa, vilket Svenska Yle var först att rapportera om.

After Eight har får nytt recept

Ett livsmedel som ändrat sitt innehåll den senaste tiden är Nestlés populära mintchoklad After Eight.

De har nämligen börjat fylla ut den populära godbiten med palmolja. En olja som är ett betydligt billigare alternativ, jämfört med andra oljor.

Men även om palmolja är billigare så är det mycket sämre för både kroppen, och miljön.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Galen prisökning på kakao

I samband med att kvaliteten sjunker på godis med utfyllda recept, så fortsätter priset på choklad att rusa.

–  Den galna prisökningen efter nyår på kakaobönor, med de högsta kakaopriserna på i alla fall 50 år, kommer få effekter på chokladpriserna framöver. Det finns risk att choklad blir lyxvaror. Det som kan mildra effekten skulle vara om kronan stärks rejält. Den enorma prisökningen på kakao beror framför allt på spekulationer i råvaran kakao, där man tror på fortsatt minskat utbud i Västafrika och att fortsatt hög efterfrågan kommer resultera i ett kvarvarande högt kakaopris, sade Ulf Mazur i Matpriskollen, tidigare i mars.

Kunderna bör läsa på förpackningarna

Men Nestlé är inte det enda företaget som bytt ut sitt innehåll i vissa livsmedel.

Även Marabous mörk choklad xl-cookies till exempel har ändrat receptet och gått från att vara veganska kakor till att fyllas ut med skummjölkspulver.

Och bland frysta fiskprodukter kan man också se att en “snålflation” börjat. Så nu är det upp till kunderna att läsa på förpackningarna för att se om receptet ändrats.

– Konsumenten har helt enkelt inte tid, möjlighet, och kanske inte heller kunnighet att vara på sin vakt och kontrollera hur produkterna förändras. Om vi pratar om produktutveckling så borde ju liksom syftet med produktutvecklingen vara den att produkterna blir bättre i kvalitet, inte tvärtom, säger Hannele Kaupphine Räisänen, docent i konsumentforskning till svenska Yle.

Läs mer här:

Ge ALDRIG detta till din hund – enligt veterinären: “Dödlig förgiftning”

Här är branscherna som riskerar konkurser i år

Pinchos-restaurang går i konkurs på grund av dålig ekonomi

Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"

/
/
Mat