Rybergs charkuteri har gått i konkurs.
Rybergs charkuteri har gått i konkurs. - Foto: Wilhelm Stokstad/Bertil Ericson/TT

Därför gick klassiska korvjätten i konkurs efter 129 år

Korvjätten Rybergs gick i konkurs förra veckan efter 129 år i branschen. Men hur kunde det klassiska företaget som gick så bra, plötsligt gå i graven?


De höga matpriserna har fått svenskarna att dra ner på pålägg, något som nu märks av hos tillverkarna.

I onsdags förra veckan försattes Rybergs charkuteri i konkurs av Uddevalla tingsrätt. Företaget startades 1895, och har producerat pålägg och korv sedan dess. 

Här kan du läsa mer om Rybergs charkuteris konkurs.

Vid konkursen låg tillverkningen i Lillesjö industriområde, och företaget hade omkring 30 anställda som utförde arbete motsvarande 20 heltidstjänster. 

Det var inte länge sedan det stormade kring Rybergs. Här kan du läsa om kundernas raseri på den populära korvens nya recept.

Rybergs i konkurs efter miljonförlust

2019 gick Rybergs charkuteri 2 miljoner back, enligt bolagets årsredovisningen som Nyheter24 tagit del av. Men 2020 vände det för korvjätten som gick nästan 2,1 miljoner plus, och även 2021 bjöd på positiva siffror och en vinst på nästan 2,2 miljoner kronor.

Men 2022 vände det igen och Rybergs gick back 1,9 miljoner kronor. Bokslutet för 2023 är inte klart än. 

Konkursförvaltaren Staffan Karnå anger flera anledningar till varför det vänt för charkuteriet.

– Det man säger är att man 2023 hade efterdyningar och påverkan av höga energipriser och en sämre försäljning. Det var en förskräcklig vinter med  energipriserna 22/23 och sen kom inflationen och matpriserna skenade, så efterfrågan på den här typen av produkter sjönk, säger Karnå till Nyheter24.

Nu ser det ut som att Rybergs kan räddas från konkurs. 

Här kan du läsa Så ska 129-åriga korvjätten räddas efter konkursen: "Bråttom".

Läs mer här:

Vitvarujätten slår igen efter miljonförlust

Teknikjätten stänger fem butiker – på en månad

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.