Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansministern: Har en resa kvar att göra

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) anser att inflationsbekämpningen fungerar, trots att inflationen ökade i januari. Men hon varnar också för risk för bakslag.


2024 kommer att fortsätta att vara ett tufft år med "ekonomisk vinter", konstaterar finansministern på en pressträff.

— Inflationsbekämpningen fungerar, även om vi nu har sett ett hack uppåt. Det visar också att uthållighet krävs, säger Svantesson.

Inflationen ökade till 5,4 procent i januari jämfört med 4,4 procent i december, enligt SCB. Svantesson påminner dock om att inflationen i januari förra året låg på 11,7 procent.

— Men vi har en resa kvar att göra, säger hon.

— Även om inflationen på lång sikt kommer neråt vet vi att priserna inte gör det på det sätt man önskat och att det är tufft för många hushåll och även för välfärd och särskilt då regionerna.

Svantesson varnar för att det kan komma bakslag.

— Det kommer nog inte att vara en helt rak bana neråt för inflationen, men har vi uthållighet kommer vi att kunna besegra inflationen tillsammans.

Risker finansministern pekar på är en ny prischock, till exempel i form av utbudsstörningar och högre fraktpriser. Även att tjänsteinflationen håller i sig.

— Det skulle kunna innebära att räntorna inte kommer ner i den takt vi bedömer och det skulle då göra att lågkonjunkturen blir djupare än väntat.

Svantesson säger att regeringen bedömer att regionernas underskott i år blir 17 miljarder kronor. Läget har enligt henne försämrats sedan regeringen lade sin höstbudget. En orsak är ökade pensionskostnader.

Något besked om när regionerna kan få nya pengar ger hon inte.

— Vi är beredda att skjuta till medel och vi återkommer när vi har ett besked.

TT
/