Skatt Elisabeth Svantesson Moderaterna ISK Löneväxling Regeringen vill sänka skatten på sparfavoriten – ett alternativ för höginkomsttagare som vill lätta på skattetrycket.
Regeringen vill sänka skatten på sparfavoriten ISK – ett alternativ för höginkomsttagare som vill lätta på skattetrycket. - Foto: Jonas Ekströmer och Janerik Henriksson/TT

Kluriga knep för de 120 000 som fick höjd skatt i januari

Fler än någonsin – en miljon svenskar, räknas i dag som höginkomsttagare. Det är en ökning med 120 000 löntagare i januari.
Och det finns ett par knep för att åtminstone delvis undkomma den statliga inkomstskatten.


Var åttonde svensk når i dag upp till gränsen för att betala statlig inkomstskatt: 51 000 kronor i månaden.

Gränsen skulle höjas vid årsskiftet, men det stoppades av regeringen efter påtryckningar från oppositionen.

Det har fått Svenskt Näringsliv och andra organisationer närstående regeringen att sparka bakut.

MISSA INTE: Experten krossar myten: Höjda inkomster EFTER pension

Hög lön? Vanliga knepet

Marginalskatten för höginkomsttagarna är ungefär 50 procent.

För att undkomma den höjda skatten är det därför allt populärare att löneväxla.

Det innebär att man låter arbetsgivaren stoppa undan en del av bruttolönen i tjänstepensionen istället. Det är en sparform som sänker lönen i skattetabellen, vilket är en dålig idé om man vill få hög allmän statlig pension. Det är fallet för de allra flesta.

Men för höginkomsttagare som redan slår i taket för allmänna pensionsinbetalningar kan det vara ett snilledrag att stoppa in pengarna i tjänstepensionen istället.

Genom att självmant sänka sin lön kommer löntagaren undan den 50-procentiga skattesatsen och får istället den betydligt tacksammare 32 procentiga snittkommunalskatten.

Inlåsta pengar

Den som behöver pengarna innan den dagen man går i pension ska såklart inte låsa pengarna i tjänstepensionen.

Den sparformen kan konkurrera med ISK-kontot eftersom det är så fördelaktigt. ISK-skatten har successivt höjts av socialdemokratiska regeringar under de senaste mandatperioderna.

Sänkt skatt nästa år

I år beskattas tjänstepension med 0,37 procent, vilket kan jämföras med cirka 1,1 procent för kapitalförsäkring och ISK.

Timbro och andra organisationer som står regeringen nära tycker att den skatten borde ha sänkts redan 2023 eller 2024 – men nu ser det ut att bli verklighet först 2025.

Det skattefria ISK-sparandet gäller enligt regeringens förslag endast på belopp upp till 300 000 kronor.

Sparexperten

Dagens Industrihar talat med sparekonomen Shoka Åhrman. Hon tycker man ska löneväxla om man har en lön som överstiger gränsen för statlig skatt.

– Även om det nästa år blir möjlighet att spara skattefritt i ISK upp till 300 000 kronor så finns det fördelar med löneväxling eftersom du sannolikt får en positiv skatteeffekt genom att skjuta på skatten, säger hon till tidningen.

För de som inte tjänar tillräckligt mycket för att betala statlig inkomstskatt ska inte löneväxla.

Det drar ner lönenivån vilket sänker den allmänna pensionen. Då är det mycket klokare att sätta in pengarna på ett ISK-konto. Särskilt eftersom det troligen kommer bli skattefritt upp till 300 000 kronor nästa år.

Läs mer om ekonomi

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Experten krossar myten: Höjda inkomster EFTER pension

Fel håll: Risk för höjd ränta i stället för sänkning