Marie Friberg ser att priserna gått upp generellt i matbutikerna och brukar titta efter extrapriser när hon går och handlar.
Marie Friberg ser att priserna gått upp generellt i matbutikerna och brukar titta efter extrapriser när hon går och handlar. - Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT

"Tusenlappen räcker inte så långt längre"

Matpriserna har skjutit i höjden igen. Prisökningen i februari var den högsta på nästan ett år. Tusenlappen räcker inte så långt längre, säger Marie Friberg som precis har handlat för veckan.


Sedan januari 2022 har matpriserna ökat med 23 procent, enligt Matpriskollen. Om något borde göras åt det, och vem i så fall, var en het fråga i den politiska debatten under förra året.

— Det är väl handlarna som skor sig som borde göra det i så fall, säger Marie Friberg.

Sedan i mars 2023 har matprisökningarna legat på en mer avmattad nivå i linje med Riksbankens inflationsmål på två procent per år. Men efter årsskiftet har prisökningen stuckit i väg brantare uppåt igen.

I januari ökade matpriserna med 0,5 procent mot föregående månad och i februari gick de upp med ytterligare 0,6 procent, enligt Matpriskollen.

Lars Lindersson, som precis handlat i en matbutik i Stockholm inför ett födelsedagsfirande, köper mindre kött och kyckling och mer vegetariskt än tidigare.

— Jag är mycket mer noga med att titta på priserna och väljer bort saker som jag bara plockade upp ur diskarna utan att titta på priset på för ett eller två år sedan, säger han.

Hur man ska tackla prisökningen är svårt att veta, tycker Lars Lindersson.

— Alla säger att de har fått dyrare omkostnader för produktion och transport av mat så jag vet inte var man skulle börja i så fall.

Trots prisökningarna finns det mycket som är både gott och billigt att laga.

— Potatis och purjolökssoppa äter vi åtminstone en gång i veckan. Blodpudding med bacon och rivna morötter är fantastiskt gott och kostar nästan ingenting, säger Lindersson.

Lars Lindersson har börjat byta ut kött och kyckling mot vegetariskt i större utsträckning.
TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg i toppstrid

Expert: Varningslamporna har blinkat röda

1 timme sedan
Den iranska attacken mot Israel var inte överraskande i sig – men uppgifterna om antalet drönare förvånar Mellanösternexperten Anders Persson. Samtidigt är det vi ser i linje med vad bedömare förväntade sig. Än så länge, säger han.

Vita huset: Kommer stötta Israels försvar

1 timme sedan
Vita huset meddelar att USA kommer att stötta Israels försvarsmakt mot Irans attack, som fördöms från flera håll.

Iran: Ballistiska robotar avfyrade mot Israel

2 timmar sedan
Iran har inlett ett angrepp mot Israel. Iranska statliga medier uppger att ballistiska robotar avfyrats mot mål "djupt inne" i Israel. Under tidig natt väntas även de första av hundratals drönare skickade från iranskt territorium nå israeliskt luftrum.

Fyra gripna misstänkta för våldtäkt

3 timmar sedan
Polisen utreder en våldtäkt som ska ha ägt rum på ett hotellrum norr om Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Fyra män i 20-årsåldern har gripits i anslutning till platsen dit även ambulans tillkallats.

SMHI varnar för blixthalka och hård vind

3 timmar sedan
SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i norra Norrlands kust- och inland och uppmanar till extra försiktighet.