Jens Nylander AI Orneo kommuner landsting svinn utgifter slöseri Skattebetalarna
Jens Nylander fick en idé om att granska kommuner och landsting efter att kommunen han bor i skulle dra ner på vikarierna i skolan. - Foto: Jens Nylander / Pixabay

Fifflarnas fiende: Jens Nylander jagar försvunna miljarder– med AI

När kommunen skulle säga upp lärarvikarierna fick Jens en idé. Han skulle bygga en AI som kunde granska kommunen. Nu har han gått igenom 51 miljoner fakturor i alla Sveriges kommuner – och tror 90 miljarder enkelt kan sparas. Nyheter24 har intervjuat honom.
– Jag hoppades att jag inte skulle hitta så mycket, säger han.


Vem är Jens Nylander?

Född i Hudiksvall 1979, fyller 45 år i år. 

Jens Nylander har 3 barn.

Den äldsta fyller 14 år 2024.

Tvillingarna fyller 12 år 2024.

Skulle plugga till civilingenjör i Uppsala runt millenieskiftet men blev aldrig klar.

Har flyttat tillbaka till Hudiksvall.

Grundade mp3-spelaren Jens of Sweden, hörlursföretaget Jays 2006 och körjournalsystemet Automile 2014.

Efter sin granskning av Ica anmälde han företaget för kartellbildning i fjol.

2023 anmälde Jens Nylander Ica-gruppen till konkurrensverket för kartellbildning. Han hade upptäckt oegentligheter med hjälp av sitt AI-verktyg Ormeo.

Det rapporterade Nyheter24 redan då.

Kartellbildning i Ica – anmäls

Nu granskar han kommuner och regioners svinn med samma metod – och har hittat 90 skattemiljarder som betalats ut till personer som inte alls borde fått dem.

MISSA INTE: Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Tekniknörd redan som barn

Han har kallats för superentreprenören. Redan som liten var Jens Nylander intresserad av programmering och datorer.

– Jag var tekniknörd. Jag gillade att bygga grejer och ta isär dem igen, säger Jens Nylander till Nyheter24.

Tackar pappa för AI-genombrottet

Nu är han programmerare och högaktuell med sina banbrytande AI-vertyg.

Det tackar han sin pappa för.

– Pappa jobbade på elsäkerhetsverket. Det var en av de få jobb som hade tillgång till datorer så tidigt, säger han.

Alla husen såg lika ut

Han är född 1979. På 1980-talet var det inte många som hade internetuppkoppling i det lilla villakvarteret i Hudiksvall där alla husen var rödmålade och såg exakt likadana ut.

– Det var inga höginkomsttagare på min gata, säger Jens Nylander.

Därför var det en oanad lyx att trots det få tillgång till de nyaste datorerna på marknaden via pappan.

Fick jobb innan examen

Framtiden var förutbestämd. Han lyckades knappt börja på högskolan i Uppsala 1997, där han började läsa till civilingenjör, innan telefonen började ringa.

Runt millenieskiftet var it-bubblan ett faktum. Allt som hette något med IT haussades. Och alla som kunde programmera blev erbjudna jobb, säger Jens Nylander.

Han avslutade aldrig studierna.

När "datanördarna" rattade Sverige

– Var man 18-19 år och kunde något om datorer på 90-talet så kunde man få jobb. Visste man något om Altavista och modem kunde man bli chef, säger han och fortsätter:

– Vi var datanördar som hängde i chattrummen. Och det var vi som rattade Sverige.

När Academic Work bara var en start up

Han fick jobb på Academic Work är idag ett jättebolag med över 1 000 anställda och en omsättning på 3,3 miljarder kronor. När Jens Nylander fick ett jobb på företaget var de runt 10 personer i ett start-upkontor.

– Jag var en av de första som Johan Skarborg anställde. Nu är han koncernchef för Academic Work, som har vuxit till ett jättebolag, säger han.

Nu för tiden sitter Jens Nylander i Bahnhofs styrelse.

Jens Nylander rotar sig

Några andra it-jobb följde. Han deltog i bland annat Scandics onlinebokning.

Han flyttade till Västerås strax efter millenieskiftet. Där bodde han i 17 år, gifte sig och fick sina tre barn: Den äldsta som ska fylla 14 och tvillingarna som ska fylla 12.

Ville ha musik med sig – byggde mp3-imperium

I Västerås bildade han Jens of Sweden. Det var en mp3-spelare som man kunde ha med sig i fickan.

– Alla jag kände hade sin musik på datorerna, och jag med. Det var mp3 som gällde. Men man kunde inte få med sig musiken på ett enkelt sätt.

Apple hade redan uppfunnit sin ipod 2001. Men det var långt ifrån alla som hoppade på det tåget. Jens åkte till Sydkorea, lånade ihop ett litet kapital – och råkade bygga ett imperium.

Ville granska Ica – byggde en AI

Han såg ett behov och gjorde något åt det. Det är ett återkommande tema i hans liv. Nu senast har han utvecklat AI-systemet Orneo som finns tillgängliga helt gratis för vem som helst att använda för att gå igenom Ica.

Efter sina upptäckter anmälde han Ica till Konsumentverket. Det rapporterade Nyheter24 då.

Han anmäler Ica för kartellbildning

– Jag ville ha ett system som kan använda AI på ett modernt sätt, säger Jens Nylander.

Hans databas för Ica-handlare har blivit känd i hela Sverige. Vem som helst kan gå in på hans hemsida och leta efter sin butik och se hur mycket som ägarna tjänat på att sälja livsmedel och annat till kunderna.

Avslöjar Icas ägarstruktur och vinster

Icas ägarstruktur och utdelningsrutiner har gjort det svårt för medborgare och kunder att se vad pengarna går till. Så han åtgärdade det.

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

– Jag ser problemen runtom mig och tänker, vad för tekniska lösningar skulle kunna göra något åt det?

Blev sur på kommunen – byggde en AI till

När databasen var färdig började han genast tänka på vad nästa steg skulle kunna vara.

– Samtidigt hörde jag om kommunernas ekonomi, skolorna drar ner på vikarier. Och det känns ju i hjärtat – jag har själv barn i skolåldern. Så jag undrade vad pengarna egentligen går till.

51 miljoner fakturor – 90 miljarder i felaktigheter

Sagt och gjort. Jens Nylanders AI-system har kategoriserat och granskat 51 miljoner fakturor – och hittat möjligheter att spara 90 miljarder av de svenska skattepengarna.

– Jag är inte intresserad av klantarna. Det är de systematiska fifflarna jag vill komma åt och avslöja, säger Jens Nylander.

Genom att ta hjälp av automatiserade dataprogram kan han hitta fiffel som satts i system och pungslagit kommuner och regioner i 10 eller 15 års tid.

Fiffel och rackartyg: Även i lilla Hudiksvall

Det första han hittade var fiffel i sin egen hemkommun Hudiksvall. Kommunen hade köpt tusentals USB-minnen för miljontals kronor – för dubbla marknadspriset.

– Jag hoppades att jag inte skulle hitta så mycket slöseri. Men man sitter och tittar på allt och tänker, hur fasiken gick det här till? Hur kan det här ha tillåtits, säger Jens Nylander.

Kommunens svinn: Miljoner som kunde gå till vikarier

Det var inte bara att USB-minnena var dyra. USB-minnena har aldrig hämtades från lagren – de ligger på ett lager någonstans och samlar damm och kostade Hudiksvalls skattebetalare miljoner.

AI är en otrolig styrka för de som vill granska sin kommun eller andra myndigheter. Men även skurkar kan använda AI till att göra sitt fiffel ännu mer sofistikerat.

– De kan automatisera epost, efterlikna fakturor och lura skattebetalarna på ännu mer pengar. Det är en kapprustning och det gäller att hänga med för att inte bli omsprungna av skurkarna, säger Jens Nylander.

Hyllad användning av AI

Jens Nylander har hyllats för sin granskning. Skattebetalarnas förening, en intresseorganisation som i regel vill sänka skatterna på nästan allt, förfasas över hans upptäckter. Men de hyllar hans insats. 

Föreningen Skattebetalarnas så kallade Slöseriombudsman vill att regeringen använder sin nyligen införda möjlighet att prisa medborgare för deras extraordinära insatser. Föreningen har därför skickat in en formell begäran om att se Jens Nylander adlad, skriver de på sin hemsida.

Läs mer om ekonomi:

Experten: Nybörjarens guide till Stockholmsbörsen

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Han anmäler Ica för kartellbildning

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!