Billigare elräkning i mars än samma månad i fjol. Arkivbild.
Billigare elräkning i mars än samma månad i fjol. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Billigare el och mindre svängningar i mars

Omkring en fjärdedel billigare än i fjol. Och inte en enda dag med ett elpris över en krona per kilowattimme. Så kan mars månad summeras. Elpriset svänger inte lika kraftigt längre.


Mellan 57 och 63 öre per kWh (kilowattimme) blev det genomsnittliga elpriset i mars, enligt elbörsen Nord Pool. Det högre priset avser södra Sverige, men skillnaderna var ovanligt små.

I mars i fjol kostade elen mellan 56 och 90 öre per kWh, dyrast i söder.

Precis som prisskillnaderna var ovanligt små under den gångna månaden – var topparna också få. Inte en enda dag kostade elen över en krona/kWh, i något av de fyra elprisområdena. Man får backa till juli 2023 för att hitta en månad med bara tvåsiffriga ören som högsta genomsnittligt dagspris, enligt TT:s genomgång.

Å andra sidan saknas de riktigt billiga dagarna, med ibland minuspriser eller bara något enstaka öre/kWh när det blåser som mest. Februari hade exempelvis flera dagar med superbillig el, och blev därför också en månad med lägre snittpris än i mars.

Det genomsnittliga månadspriset ligger till grund för alla de hushåll som har rörligt elpris (inte timavtal), vilket är det vanligaste elavtalet. Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona per kilowattimme.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Washington tog sista slutspelsplatsen

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.

Milei slutar resa med reguljärflyg

1 timme sedan
Argentinas president Javier Milei kommer inte längre att resa med reguljärflyg, meddelar regeringen på tisdagen.

10 000 liter mjölk läckte vid E6

1 timme sedan
Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

2 timmar sedan
Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

2 timmar sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.