Micael Dahlen är professor i ekonomi samt välmående, välfärd och lycka.
Micael Dahlen är professor i ekonomi samt välmående, välfärd och lycka. - Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT och Claudio Bresciani/TT

Allt om Micael Dahlen: Fru, barn, böcker och tatueringar

Micael Dahlen är professor i ekonomi och lycka. Men vad vet du egentligen om experten, som så ofta syns i media? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Dahlen.


Micael Dahlen ålder – hur gammal är han?

Micael Dahlen föddes den 18 juni 1973, vilket innebär att han fyller 51 under sommaren 2024. 

Micael Dahlen uppväxt – är han från Stockholm?

Ja, Micael Dahlen växte upp i Axelsberg, vilket är beläget söder om Stockholm. Men uppväxten var allt annat än enkel. I skolan blev Dahlen nämligen utsatt för mobbning, vilket ledde till att han började träna. 

– Det hände rätt ofta att jag fick stryk i plugget. Träningen blev ett sätt att skapa en köttmur, så att ingen skulle ge sig på mig och framför allt så att jag kunde springa ifrån de som ville slå mig, har han sagt till Doktor.se

Micael Dahlen: Så påverkas ditt humör av att köra elbil

Micael Dahlen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Är Micael Dahlen professor på Handelshögskolan?

Micael Dahlen är professor i ekonomi vid Handelshögskolan och under 2023 stod det klart att han fick en ny professur, då i lycka, välmående och välfärd vid samma lärosäte.

– Jag skulle säga att vi alla behöver tänka mer på och reflektera kring vad ett gott liv är, och hur lycka bidrar till det. Sedan har ekonomer ganska nära till att börja tänka optimering och maximering, vilket kan ställa till det. Då börjar man tänka på att det finns ett bästa sätt att lösa ekvationen och hitta de minsta gemensamma nämnarna och få ut så mycket som möjligt. Och det kan göra livet mindre rikt snarare än mer rikt, har han sagt till SvD.

Här är städerna där du har störst chans att bli lycklig

Har Micael Dahlen skrivit böcker?

Genom åren har Micael Dahlen skrivit flera böcker. Här är ett axplock:

  • "Marknadsföring i nya media: Marknadsföring i kubik"
  • "Nextopia: Livet, lyckan och pengarna i förväntningssamhället"
  • "Kaosologi"
  • "Starkt kul: Ingen kan bli perfekt - men alla kan bli skitbra"
  • "En liten bok om lycka"

Har Micael Dahlen fru eller flickvän?

Ja, Micael Dahlen är gift med Ingela Dahlen som, enligt hennes Instagram-profil, är personlig tränare och gruppträningsinstruktör inom yoga och pilates.

Micael Dahlen och Ingela Dahlen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Har Micael Dahlen barn?

I en intervju som Micael Dahlen gjort med Grundskoletidningen framgår det att han har två barn: dottern Tyra och sonen Dante

Vad betyder Micael Dahlens tatueringar?

Micael Dahlen har en hel del tatueringar och de fungerar, enligt professorn, som påminnelser. För DN har Dahlen berättat om betydelsen av några av dem.

Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

“En påminnelse om att jag ska börja varje morgon med att vara glad”, säger han om blomman på handen.

“Den påminner mig om att jag är ett arbete som pågår, att jag inte är färdig, jag kan fortfarande bli en bättre version av mig själv", säger han om byggarbetaren på armen. 

Tatueringsmotiven flest ångrar: "Kommer direkt från studion"

Är Micael Dahlen med i Hela kändis-Sverige bakar?

I "Hela kändis-Sverige bakar" 2024, som sänds i TV4, tävlar Micael Dahlen tillsammans med den tidigare brottaren Martin Lidberg

– Jag har inte så stark relation till bakning och tog tillfället att lära mig. Hemma var de lite ambivalenta när jag tvingade dem att provsmaka allt. Det är oväntade ingredienser och kombinationer. Jag tycker det är väldigt kul att tänja på gränser och det kommer bli uppenbara blinkningar åt barndomen. Jag är ganska förtjust i snabbmat och kan säga att jag experimenterade med en pommes frites-tårta. Den tog sig inte hela vägen till tv-rutan, har Dahlen berättat för Leva & Bo.

Tittarna rasar mot Hela kändis-Sverige bakar: "Går inte att titta..."

Har Micael Dahlen Instagram?

På Instagram heter Micael Dahlen @micaeldahlen.

/