Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor.
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor. - Foto: Pressbild/Mathem och Skärmavbild/Facebook/Mathem

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga.
– Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.


Mathem, som på företagets hemsida beskriver sig själva som en "tech-driven supermarket som erbjuder en smidig e-handelstjänst för bland annat dagligvaror, köksprodukter, heminredning och apoteksvaror", grundades redan 2006.

I dag har drygt 1 100 000 medlemmar skapat konton hos Mathem och enligt företaget når man omkring 53 procent av Sveriges hushåll. 

Men nu har några av kunderna reagerat på en förändring som matjätten nyligen lanserat.

Mathem sänker priserna – här är varorna som blir billigast

Mathem grundades 2006. Foto: Janerik Henriksson/TT

Här är Mathems stora förändring i utbudet – så påverkas du

Mathem ersätter påsarna med kartonglådor

I mitten av mars kommer nämligen leveranserna från Mathem i kartonger, snarare än påsar. 

– Just nu satsar vi på Mathem stort på att pressa våra priser med målsättningen att bli Sveriges billigaste matbutik online. Prissänkningarna är möjliga tack vare en mer effektiv logistik, och här är lådorna en viktig nyckel. De gör det helt enkelt möjligt för oss att sänka våra priser, vilket vi vet är viktigt för våra kunder, förklarar Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, för Nyheter24 och fortsätter:

– Dessutom skyddar lådorna varorna bättre under transporten, och de har även ett lägre klimatavtryck i form av minskade utsläpp.

Mathem får ny ägare

Varorna från Mathem levereras nu i en kartonglåda. Foto: Pressbild/Mathem

Med anledning av förändringen har företaget, på deras officiella Facebook-sida, delat med sig av en video där kunderna får se hur man viker ihop kartongen i fråga när varorna packats upp.

Kundernas kritik mot Mathems lådor: "Slöseri"

Men i kommentarsfältet till inlägget är det flera kunder som delar med sig av sitt missnöje kring just hur svårhanterade kartongerna är samt prissättningen på dem. Så här skriver några av dem:

"Tror inte för en sekund att ni pressar priserna genom dessa kartonger, 7 kr per st, sedan som återvinning. Ni har förlorat mig som stamkund. Bättre med Willys."

"Håller med om att kartonger är otroligt slöseri. 4 stora kartonger för en frukost, frukt och delar av ingredienser för fyra måltider för en familj på 2 vuxna och 2 småbarn. Ta tillbaka påsarna."

"Jag klarar inte lyfta kartongerna och varorna från golvet, är för tunga och otympliga. Kan heller inte vika ihop dem trots instruktioner. Kan man be chaufförerna bära in dem och till exempel sätta dem på en pall så man slipper böja sig ner för att plocka upp varorna? Ryggen går av."

"Kartongerna gör att jag slutar handla på Mathem. Har varit kund i många år, men nu har ni förlorat mig som kund. Lådorna är mycket svåra att vika ihop. Dessutom har jag inte lust att betala 7 kr styck per kartong."

"Ihopvikta lådor är ändå för stora för att få plats i vår container. De måste skäras sönder. Kassarna var jättebra att samla småförpackningar och tidningar i."

Foto: Skärmavbild/Facebook/Mathem

Mathems bil blev strömförande – chaufför tvingades söka vård

Mathem: "Förändring kan vara en utmaning"

När Nyheter24 informerar Mathem om kritiken beklagar Lotta Olofsson att vissa kunder inte är nöjda, men menar samtidigt att det också finns de som är positiva till kartonglådorna. 

– Det är såklart tråkigt att höra att kunder inte är nöjda och vi förstår att förändring kan vara en utmaning för vissa. Men vi ser i våra kundundersökningar att det är långt ifrån alla som är missnöjda, utan att man faktiskt uppskattar att vi tack vare lådorna kan sänka våra priser. 

Olofsson menar dessutom att kartongerna "är enkla att vika ihop enligt instruktionen på lådan".

– Då tar de inte mer plats än ett stort antal papperspåsar, eftersom man får färre kartonger än påsar vid leverans. Det går också utmärkt att be våra chaufförer om hjälp med att köra in lådorna med pirra i till exempel köket om man tycker att de är otympliga att bära.