Krona Dollar Euro Växelkurs
Kronan i fritt fall. Dollarn är dyrare än på över ett år. - Foto: Henrik Holmberg / TT och Google Currency skärmdump

Billigare varor i Sverige gör semestern dyrare i sommar

Många jublar över billigare varor på hyllorna. Matpriserna sjönk i mars, exempelvis. Men de glada inflationssiffrorna ledde till en stor försvagning av den svenska kronan på fredagen. En dollar närmar sig 11 kronors gränsen, en av de högsta noteringarna någonsin i svenska kronor räknat.


Efter morgonens glada nyheter från Statistiska Centralbyrån var det många som jublade. Priserna i Sverige utvecklas långsammare än på flera år och flera varor blev faktiskt billigare under mars månad, meddelade myndigheten.

De godaste nyheterna på länge för svensk ekonomi

Svenska kronan tappar värde

Men det finns en tråkig effekt av den sjunkande inflationstakten. Den svenska kronan tappar nu i värde jämfört med dollar och euro.

På fredagseftermiddagen når dollarn sin dyraste notering i år.

Dåligt för sommarsemestern

Även om de låga inflationssiffrorna kan få igång den inhemska konsumtionen i Sverige, och leda till sänkta räntor på sikt, bådar det inte gott inför sommarsemstern att dollarn och euron blivit så dyr.

Tidigare har svenska banker räknat med en stärkt krona på världsmarknaden. Men den bilden har reviderats ner något.

Kronan i fritt fall. Foto: Henrik Holmberg / TT

Dyraste dollarn på året

I skrivande stund kostar den amerikanska dollarn 10,91 kronor. Det är hela 18 öre högre än på torsdagen, och den dyraste noteringen i år.

I en intervju med Dagens Industri säger Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom och valutaexpert, inte borde vara tillräckligt för att stoppa räntesänkningar.

Tillfälliga valutasänkningar borde inte hota räntesänkningen som spås i maj.

– Man måste få en varaktig försvagning av kronan för att det ska börja påverka ekonomin”, säger han till Dagens Industri.

Läs mer om valuta och ekonomi:

De godaste nyheterna på länge för svensk ekonomi

Ekonomen ryter till mot Riksbanken: "Kan fälla hela ekonomin"

/
/
/