Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan.
Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.


Lyxfällan har rullat på TV3 i över 30 säsonger, och otaliga deltagare har fått hjälp med sin ekonomi i programmet. I dagsläget är det ekonomerna Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg som är experter i Lyxfällan, och de vägleder deltagarna i att sätta upp en ny och mer hållbar budget. 

Lyxfällan-Magnus: Gör inte det här med din skatteåterbäring

Lyxfällan-experten Magnus Hedberg: "En käftsmäll för många"

De senaste två åren har allt fler svenskar börjat tänka annorlunda kring sin privatekonomi, och har tvingats hålla allt hårdare i sina slantar. 

– Nu under många år när vi har haft minusräntor och annat så har det varit fest ekonomiskt. Det har varit väldigt billigt att ta lån och många har levt långt över sina tillgångar. Och så kommer pendeln nu tillbaka. Det blir ju en riktigt hård käftsmäll för många, och det är klart att det inte är roligt. Du måste dra in på allt som är härligt och som sätter guldkant på ditt liv, och lägga alla dina pengar på det som förut bara var basen. Alltså att betala elräkning, hyra och så vidare, förklarar Magnus Hedberg för Nyheter24 och fortsätter: 

– Men jag tror någonstans att det ändå är bra att man plötsligt uppskattar det man har. Förut så var det hela tiden att man strävade efter att ha ännu mer, och plötsligt nu så drar man öronen åt sig. Man kryper lite tillbaka in i boet och börjar uppskatta hur bra man hade det för två år sedan. Och jag kanske inte förstod det då. Det kan ju finnas något bra i det också bakom den här blöta ekonomiska filten. 

Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-Magdalena: Så mycket sparpengar ska du ha på kontot

Så lägger du upp din budget på bästa sätt

Hur ska man då göra om man känner att man vill få bättre koll på sina pengar? Till Nyheter24 ger Magnus Hedberg sina bästa tips när det kommer till att lägga upp sin budget. 

– Först och främst så tycker jag att man ska ta höjd för att det bästa scenariot kanske inte slår in. Om man nu äger sitt boende till exempel, när det kommer till boräntorna så pratar man ju om maj, men det kan ju hända bakslag. 

Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-experterna: Det borde alla göra för att spara pengar

Magnus Hedberg: "Gör en riktigt deppig budget"

Magnus Hedberg förklarar att man måste vara beredd på att det världspolitiska läget fortfarande kan påverka inflationen, och att det finns problematiska scenarion som kan inträffa. 

– Ska man göra en budget för 2024 så gör ingen glädjekalkyl. Det är mitt grundtips. Gör två eller tre olika varianter. Om det här bästa scenariot slår in, då kanske vi har lite pengar över. Vad ska vi lägga dem på då? 

– Men gör också en riktigt deppig budget. Om det värsta inträffar, hur klarar vi oss då i höst? I de här osäkra tiderna som är nu, så är väl mitt övergripande budgettips för 2024 att göra en “best case” och en “worst case”-budget och sen se var det landar. 

Lyxfällan-experternas råd: Så mycket ska du spara varje månad

/