Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk ger sina spartips.
Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-experterna: Det borde alla göra för att spara pengar

Skyhöga räntor, matpriser, elräkningar och drivmedelspriser. För många människor ekar plånböckerna fortfarande tomma. Men det finns saker som alla borde göra för att spara in ännu mer pengar. Nyheter24 har pratat med Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk som är experter i Lyxfällan.


I TV3-programmet Lyxfällan har otaliga deltagare fått hjälp att börja på ny kula, och få ekonomin på banan igen. Lyxfällan har rullat på tv i hela 34 säsonger, och de som just nu är programledare för tittarsuccén är Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk. 

Lyxfällan-experternas råd: Så mycket ska du spara varje månad

Lyxfällan-experternas spartips

Men det är inte bara för Lyxfällan-deltagare som har det kämpigt på den ekonomiska fronten. De senaste två åren har präglats av skenande räntor och rekordhöga matpriser, drivmedelspriser och elpriser. 

Nyheter24 frågade därför Lyxfällan-programledarna vad alla människor borde göra för att spara så mycket pengar som möjligt. 

– Jag tror faktiskt att de allra flesta just nu faktiskt gör vad de kan för att spara pengar och överleva, säger Magnus Hedberg och fortsätter: 

– Nu börjar det ändå vara lite utsikter om att det kanske kommer en räntesänkning här. Jag tror att det är redan i maj kanske. Att det börjar lätta upp gör att det händer någonting mentalt också. Det är så otroligt mycket psykologiskt det här med ekonomi också. “Alla andra håller igen, då håller jag också igen”. 

Magnus Hedberg är en av programledarna. Foto: TV3/Lyxfällan

Jimmy köpte en dammsugare för 40 000 – har inte råd med mat

Magnus Hedberg: "Extremt många mäktar inte med"

Enligt Magnus Hedberg är det just överflödig lyx som är av högsta vikt att dra ner på i detta tuffa ekonomiska läge. 

– Jag tror ändå att den här krisen har gjort att många rannsakar sig själva. Vad har jag för kostnader? Man kan inte leva som man gjorde förut. Jag hör många som saknar det gamla livet, att kunna gå ut på en AW eller gå ut och käka. Många människor har faktiskt varit tvungna att dra ner på mycket av det som är guldkant i tillvaron. Och har varit tvungna att lägga hela sin inkomst på att bara överleva med räntebetalningar, matpriser, elräkningar och drivmedelspriser. 

– Min bedömning är att väldigt många har gjort vad de kan. Men så ser vi också hos Kronofogden att det är ett rekordstort skuldberg på 119 miljarder kronor. Det ökar med 50 miljoner kronor om dagen just nu. Det är extremt många som inte mäktar med att faktiskt lösa läget som det är nu. 

Marie är en av deltagarna i säsong 34. Foto: TV3/Lyxfällan

Simon har haft 50 bilar – har skulder på 4 miljoner: "Lyxlirare"

"Det är en dödlig cocktail för många"

Magnus Hedberg betonar att det faktiskt är en djup ekonomisk kris för många, och inte bara ett litet "hack i kurvan". 

– Att bli av med jobbet nu, samtidigt som du kanske har fördubblad eller tredubblade boendekostnader eller levnadsomkostnader, är en dödlig cocktail för alldeles för många.

Förändringen i nya Lyxfällan – stora skillnaden: "Det märks"

Magdalena Kowalczyks spartips: "Det är risky business"

Magdalena Kowalczyk ser två aspekter som är extra viktiga att tänka på när det kommer till att spara pengar. 

– Till att börja med så handlar det om att managera de pengar som går ut, och sen riskminimera lite grann. Det första jag skulle rekommendera är att sätta upp en regel för sig själv. Från och med i dag och framgent så kommer jag och min familj bara konsumera för pengar som vi har. Inte pengar som vi har imorgon eller om ett halvår, utan som vi vet att vi har. Och vi kan om vi vill fortfarande "casha" en soffa eller en ny diskmaskin, förklarar Lyxfällan-experten och fortsätter: 

– I och med att många lever med små marginaler nu, och kanske också jobbar oregelbundet med oregelbunden inkomst, så blir fler och fler väldigt sårbara för naturliga fluktuationer i inkomsten. Och det är en guldgruva för de som säljer saker till oss, och som kommer kunna ta förseningsavgifter och räntor för inkassoavgifter. Men det är risky business för oss.

Magdalena Kowalczyk är en av programledarna. Foto: TV3/Lyxfällan

Kelly köper leksaker på kredit – går back 42 900 kronor varje månad

"Nu är det dags att vakna upp"

Den ena hållpunkten är alltså att bara spendera befintliga pengar, för att på så sätt minimera risken att hamna i ekonomiskt trubbel. Men Magdalena Kowalczyk rekommenderar också att faktiskt aktivt välja bort vissa dyra saker i tillvaron. 

– Vi har haft det bra. Låt oss vara ense om det. Vi har kunnat unna oss liksom abonnemang, naglar, hår och spelkonsoler. Vi har haft råd. Nu är det dags att vakna upp och lukta på kaffet och inse att min ekonomi ser annorlunda ut. Därför att min disponibla inkomst räcker inte lika långt. 

Jimmy medverkade i säsong 34. Foto: TV3/Lyxfällan

Marie är beroende av att köpa soffor – har skulder på 477 000

"Vi har inte råd längre"

Magdalena Kowalczyk förklarar att vi både har reallöner som inte har hängt med, men också dyrare mat och högre boendekostnader. För de allra flesta innebär det att vi har mindre pengar att leka med än vad vi hade innan. 

– Då är det upp till mig att bestämma. Det är klart att jag ska ha guldkant på tillvaron. Det är jag värd för att jag jobbar. Men jag kommer behöva välja det ena eller det andra, säger Magdalena Kowalczyk och fortsätter:

– Gör en översikt för dig själv. Vad har jag för unna mig-poster? Räkna ihop dem. Och om man inser att det går ut för mycket pengar då får du faktiskt, fram till den dag du får en löneförhöjning, stryka några stycken. De som är minst viktiga för dig. Vi har inte råd längre. Tyvärr. Det kommer bättre tider, men det är en bit härifrån. 

Läs alla våra artiklar om Lyxfällan här

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna "hittade inte" till kassan på Ikea – får ersättning

Då är Beppe Starbrink tillbaka i SVT:s Go'kväll

Har du saknat Beppe Starbrink i Go'Kväll? Tyvärr dröjer det ett tag till innan den populära programledaren dyker upp i rutan igen.

Goldman Sachs klår förväntningarna

Den tunga amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rapporterar en vinst per aktie på 11,58 dollar. Resultatet var bättre än väntat och aktien stiger i förhandeln.

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Att vara pensionär kan kännas ensamt och det är lätt att bli passiv. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar vilka fällor man ska undvika för att ha glada pensionsår.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Polis är på plats med anledning av en brand i ett sjuvåningshus", skriver polisen på sin hemsida.

Präst knivhuggen i kyrka i Sydney – direktsändes

Flera personer har attackerats av en knivbeväpnad man i en kyrka i västra Sydney, rapporterar australiska medier.